Het is al weer dik drie jaar geleden dat The Horse Company met ‘Olympus’ haar tweede langspeler uitbracht. Destijds een plaat die volop lof kreeg toegezwaaid en voor de Zwolse formatie een doorbraak naar een groter publiek betekende. Hun indiepop schurkte sterk aan tegen country en americana en de liedjes lager makkelijk in het gehoor.

Nu is er met ‘Calypso’ eindelijk de langverwachte opvolger. Dat ze er de tijd voor hebben genomen, valt vanaf het eerste nummer direct goed te horen. De stijl is heel anders, de songs langer uitgesponnen en veel gelaagder en tussen maar ook binnen de liedjes komen allerlei wendingen voorbij. Elementen uit shoegaze en krautrock doen hun intrede, de instrumenten worden hier en daar elektronisch vervormd en er klinkt veel meer galm. Het grote geheel is ingetogen en van een onderhuidse spanning, maar soms gaat de rem er wel vanaf. Een minpuntje vind ik wel dat de zang zo zacht staat en sommige songs wat teveel dreigen door te kabbelen, waardoor niet alles mij evenzeer kan raken of boeien.

Als uitschieters noteer ik ‘Nearly Broke Your Heart’, ‘Keep Coming Over’ en het poppy ‘Young And Sweet’. Uitsmijter is de titelsong ‘Calypso’, met tijdens de negen minuten ineens een heel rustig middenstuk te midden van verder steeds harder gierende gitaren. Dit is wat men wel een ‘groeiplaat’ pleegt te noemen en ik kan me daar wel bij aansluiten. Per luisterbeurt ontvouwt zich meer moois. Zelf zeiden de heren al dat er geen catchy radiosingle opstaat, maar dat wilden ze met deze plaat ook helemaal niet bereiken. Een volgende schijf zou best weer een heel andere kant op kunnen gaan. Niet voor één gat te vangen dus, The Horse Company. Fijn dat die bands er ook nog zijn in Nederland.

NB: Op 21 maart speelt The Horse Company in VERA.