Op basis van de Australische artiesten die we de laatste tijd in VERA zien (The Chats, Amyl and the Sniffers, Tropical Fuck Storm etc.) zou je de indruk kunnen krijgen dat de Australische muziekscene alleen uit rouwdouwers (v/m) bestaat. Maar nee, er zijn toch ook nog de nodige gevoelige zielen (m) die muziek maken en dat ook op de podia brengen. Hierbij kun je denken aan Jake Webb van Methyl Ethel (18/09/2016 nog in VERA gestaan), maar zeker ook aan Husky, de band van Husky Gawenda en zijn neef Gideon Preiss uit Melbourne. Deze band stond op 3 oktober 2012 op het VERA-podium tijdens hun Europese tour ter promotie van hun uit 2011 stammende, maar in 2012 in Europa en VS via Sub Pop uitgekomen, plaat “Forever So”. Voor Europa en de VS is dit de eerste plaat van Husky, maar er schijnt nog een oudere, alleen in Australië uitgebrachte, plaat “Quiet Little Rage” te zijn.

Husky is door de beide neven opgericht in 2008 en kende als bezetting Husky Gawenda (zang, gitaar) en Gideon Preiss (toetsen en zang), aangevuld met Evan Tweedle (bas en zang) en Luke Vollins (drums). De eerste jaren tourden ze veel in Australië en schreven ze ook de liedjes voor de plaat “Forever So”, de plaat die eind 2011 uit kwam in Australië. Wat de groep een stevige duw in de goede richting gaf qua populariteit, was het winnen van de door het Australische radiostation Triple J georganiseerde “Pushover talent competition”. Mede daardoor werd Husky de eerste Australische band die een platendeal bij Sub Pop kreeg, die in 2012 de plaat “Forever So” wereldwijd uit bracht. De daarop volgende tour door Noord Amerika en Europa bracht de band aan het slot ook in VERA.

In de jaren daaropvolgend kent Husky de nodige bezettingswisselingen in de bas- en drum-positie. Momenteel hanteert Jules Pascoe de bas en zit Holly Thomas achter het drumstel.

Husky tourde ook na 2012 nog regelmatig ter ondersteuning van hun platen “Rucker’s Hill” (2014) en “Punchbuzz” (2017), verblijft zelfs een tijdje in Berlijn, maar na 2017 staan ze nog maar weinig op het podium. Wellicht was de eind 2017 verschenen EP “Bedroom Recordings” een indicatie hiervoor.

Maar inmiddels komt er weer positief nieuws van het Husky front. Recnt zijn een tweetal songs op Spotify verschenen, t.w. “SYWD” en “Cut Myself Loose”. Ook heeft de band inmiddels een volledige plaat klaar (“Stardust Blues”), die voor 12 juni op de planning staat om uit te komen.

Maar eerst gaan we in het kader van “Beauties of the Underground-Live”terug naar 3 oktober 2012 toen Husky een mooi en ingetogen optreden gaf in VERA.

We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.