Vanavond kun je in Vera de film Heaven Adores You over Elliott Smith zien. Na afloop spelen drie muzikanten (inclusief mijzelf) liedjes van hem. De organisatie vroeg aan ons of we een paar regels over onszelf en Smith konden schrijven en zou dat in aanloop naar vanavond op Facebook zetten. Volgens mij is dat niet gebeurd. Misschien wel omdat ik het niet bij een paar regels hield.

Dan plaats ik het wel op deze plek:

Elliott Smith maakt sinds 2009 definitief deel uit van mijn leven. Om precies te zijn op de dag dat mijn tweede boek werd gepresenteerd (over Ton Boot en Donar) en ik in Concerto besloot mezelf een cadeau te geven: en wel de zes albums van Elliott Smith die ik nog niet had. Toevallig kwam ik in die platenzaak ook nog ene Ron Jans tegen die heel veel cd’s hamsterde voor hij naar Schiphol ging.

Ik weet niet meer precies waarom ik juist die dag vond dat de tijd rijp was voor Elliott Smith. Waarschijnlijk was ik eerder die week nogal geraakt door zijn laatste plaat In a basement on a Hill.

Ik begrijp ook niet waarom ik me pas zo laat definitief tot hem heb bekeerd. Ik had immers al een paar cd’s van hem die ik ook graag luisterde en hem zelfs al eens in Paradiso gezien -weliswaar met een band die te luid was voor zijn zachte stem.

Hoe dan ook: ik zette die albums op en daar ben ik sindsdien niet mee gestopt. Op zeker moment leek ik zelfs geobsedeerd door zijn muziek en vond ik het zelfs nodig om een tribute te organiseren in het Platform Theater. Ik vrat alles wat er over hem werd geschreven, keek op Youtube naar amateurs die zijn liedjes coverden. En ik ver- en hertaalde wat liedjes van hem.

Het gaat alweer wat beter, dank u. Maar helemaal genezen ben ik niet en ik hoop ook dat dit nooit zal gebeuren.

Al snap ik nog steeds niet waarom het kwartje niet eerder viel bij mij; op elke plaat staan zoveel pareltjes.

Ik ben volkomen weerloos bij die combinatie van zijn sprankelende melodieën en melancholische tot ronduit zwartgallige teksten, gezongen met die vaak hoge smachtende fluisterstem.

Er is geen muzikant die mij tegelijk zo verdrietig en vrolijk kan stemmen.

En van wie ik zo graag liedjes speel. Soms zelfs nog liever dan mijn eigen muziek. En dan mag dat straks ook nog in de Kelderbar – mijn favoriete plek in Vera.

Heaven Adores You begint om 21.00 uur. Na afloop spelen Sascha Elisah, Richard Barock en ik liedjes van Elliott Smith in de Kelderbar. Toegang: € 4,50 + evt. maandkaart á € 1,50.

Lees meer artikelen van Igor op Igorblogt.