Op moment van schrijven is het festival in volle gang, maar gelukkig duurt het nog tot en met zondag en er zijn tot die tijd meer dan 300 artiesten actief. Reden genoeg voor een last-minute Incubate-preview! Hier een aantal tips, maar scroll ook vooral zelf nog even door het programma!

Ik schrijf dit stuk vanuit een van de slagaderen van Incubate: de studio waarvandaan deze week 24 uur per dag  Open Source Radio gemaakt wordt. Het programma daarvan vind je hier, en je zult er een aantal Veranen in tegenkomen! Veraan Natasha Taylor heeft het programma samengesteld. Haar persoonlijke tips zijn de dagelijks terugkerende experimentele mixtape van Robert Witt en het live hoorspel van Willem de Ridder. Je kunt alles ook nog eens volgen via de livestream.

De studio bevindt zich bovenin de Koepelhal, waar de enorme Open Source Expo is. Iedereen kon hier zijn werk voor insturen en de respons was enorm: er hangt werk van bijna 300 verschillende kunstenaars. Daarnaast  is kunstenares Leah Capaldi hier te zien met haar karaoke-project: 7 dagen lang zingt ze 7 uur per dag karaoke. En het publiek mag meedoen, geheel volgens het motto van dit festival: You Are Incubate.

Maar laat ik het ook even over de bands hebben, daar zal de gemiddelde bezoeker van deze blog tenslotte het meest in geïnteresseerd zijn. Het muziekprogramma van Incubate is indrukwekkend en echt teveel om op te noemen, petje af voor ex-veraan Peter Meeuwsen! Een vrij willekeurige greep dan maar.

Blood Beach

Vanavond staat onder andere op het programma de vuige garagerock van Blood Beach en twee toffe bands van eigen bodem: Those Foreign Kids en Mineral Beings. Woensdag de prachtige akoestische blues van Bill Orcut en de upcoming lo-fi hiphop van Frietboer. Op donderdag gaat Nils Frahm veel mensen betoveren met zijn neo-klassieke pianomuziek. Meer betovering komt die dag van Gang Colours, ‘Nicolas Jaar meets James Blake’ en tel daar nog een diepe soulstem bij op.

En dan breekt met de Incu-vrijdag het weekend aan en wordt het helemaal een gekkenhuis qua namedropping hier. Incubate heeft elk jaar een paar van die legendarische grootheden op het programma staan. Dit jaar behoren onder andere Engelse gothrockers Fields of the Nephilim en de Japanner Damo Suzuki (ex-Can) tot die categorie. Laatstgenoemde doet maar liefst drie shows onder de projectnaam ‘Join the Biggest Band on Earth:’ een van de open source projecten waar je je voor kon inschrijven. Er doen muzikanten mee die al in andere bands op Incubate spelen, maar ook lokale muzikanten en ik heb er zelfs een aantal Groningers voor gestrikt.

Ook op vrijdag ook een paar mooie elektronische acts, bijvoorbeeld Black Dice en Mi Ami.

Ik kan het ook niet laten om Earth Control nog even te vermelden, met ook nog WOLVON (op zaterdag) genoeg Gronings trots in Tilburg deze week! Nog heel even terug naar de vrijdag: de mooie indie van Slow Down, Molasses staat hoog op mijn persoonlijke lijstje.

Iceage

Zaterdag is een hele grote dag, met bands als Mogwai, Yann Tiersen en het verwoestende Iceage. Verder is er die dag mooie ingetogen muziek van bijvoorbeeld Greg Haines (ambient zelfs) en Cian Nugent. Erg tof is ook de experimentele folk van MV & EE, aanrader! Wie behoefte heeft aan een fijne portie noise kan terecht bij Thread Pulls en Killed by 9V Batteries. Iets waar ik persoonlijk erg benieuwd naar ben is The KVB, die als omschrijving ‘dance music for the clinically depressed’ heeft. En dan zijn we in een razend tempo aanbeland bij de zondag, die geen verdere uitleg behoeft met namen als Buzzcocks, Laibach (‘Rammstein for grown ups’!), British Sea Power en Japandroids. Jaaa, Japandroids, daar worden we in Vera toch ook wel heel erg blij van. Artistiek directeur Vincent Koreman heeft nog wel een tip voor lezers van deze blog, namelijk de garageband Reigning Sound die op zondag speelt. Oh, en The Men niet te vergeten, en Evangelista, en nog zoveel meer toffe bands. Deze blog wordt inmiddels al veel te lang, en ik heb nog lang niet alles genoemd wat ik wilde. Gelukkig staat alles in een mooie overzichtelijke vorm online

Naast muziek, film en kunst is er ook dit jaar weer een conferentie tijdens Incubate. De DIY Conference vindt plaats op vrijdag- en zaterdagmiddag, met allerlei interessante sprekers als Simon Reynolds, Robert Levine en Roy Wilkinson. Een ticket hiervoor kun je krijgen via het pay-what-you-want systeem via deze pagina.

Er zijn nog kaarten te krijgen voor Incubate. En zoek je een plek om te slapen? Vanaf vrijdag opent Incubate een camping waar je voor maar 10 euro per nacht je kamp op kan slaan. Zie jullie in Tilburg!