Drie jaar geleden kwam Japandroids met hun debuut  ‘Post-Nothing’, een bijzonder tof album vol uitzinnige noiserock. Japandroids produceren met zijn tweeën een bak herrie waar een hoop bands met grotere bezetting jaloers op mogen zijn. Op zo’n geproduceerd album is dat misschien een koud kunstje, maar live overdonderen ze keer op keer: dan gaan die opzwepende nummers gepaard met zóveel energie dat zelfs degene die liever vanaf een afstandje toekijkt zich ineens middenin de moshpit terugvindt (ik in elk geval wel).

Na een paar jaar flink touren en het uitbrengen van een compilatie van twee singles (No Singles, 2010) is er nu dan de opvolger van Post-Nothing. ‘Celebration Rock’ is, je raadt het al, een ode aan de rock. Of specifieker: aan de beleving van rockmuziek. In een interview met Pitchfork zegt guitarist/zanger Brian King: “Dave and I were in the studio just screaming out as if we were in the audience at our own show.” En dat niet alleen, ze beginnen en eindigen hun 35 minuten tellende viering met vuurwerk.

Celebration Rock lijkt op zijn voorganger, zowel qua lengte (Post-Nothing duurde ook 35 minuten) als qua inhoud: chaotische noise waarin aanstekelijke rockliedjes verpakt zitten. Maar waar Japandroids op hun eerste plaat af en toe nog klonken alsof ze al hun angsten eruit schreeuwden, klinken ze nu als een stel losgeslagen levensgenieters. Veel vrolijke oohoo’s en aaahaa’s, iets toegankelijker dan voorheen, en toch blijft het lekker ruig en vernietigend. Nummers die deze zomer ongetwijfeld keihard meegeschreeuwd gaan worden!

- Marinke