De film DIAZ heeft als ondertitels ‘Don’t clean up this blood’ en Crime D’Etat. Wij leven in staten om collectieve belangen voor ons te behartigen, maar het wil nogal eens gebeuren dat belangen van minderheden hierin worden vergeten of de staat niet de mensen dient, maar de mensen de staat. Van die collectieve belangen zijn er nogal wat en het is onmogelijk om overal over mee te kunnen beslissen. Ringweg of niet? Met zijn allen in vergadering en kijken wie de grootste mond heeft? En hoe de zieken beschermen als je geen gezondheidszorg op grote schaal kunt organiseren. Veel dingen zijn erg lastig zonder overheid.

Voor mensen die zich anarchisten noemen (in de punk tijd wisten veel mensen amper waar die anarcho A met een cirkel op hun jas voor stond -we noemde dit vaak gekscherend het Aardappel teken) – is de staat gevaarlijk en bedreigend. Je moet je in kleinere groepen organiseren en zelf de productiemiddelen collectief benutten. Stamt uit de negentiende eeuw, toen de wereld nog minder complex was.

In 2001 vonden er rellen plaats rond de G8 top in Genoa, Italië. Volgens deze film, van de producer van Gomorra, werd een opstootje rond een politieauto uitgelokt door de politie om land’s leider in de gelegenheid te stellen om buiten de wet om even een schooltje met Black Bloc (de anarchisten zeg maar) schoon te vegen.

Dat is niet mooi. Een goede samenleving biedt ruimte aan zijn dissidenten. De manier waarop dit gebeurde is walgelijk. Ik neem aan dat hiervoor grondig is gesproken met de betrokkenen, waaronder onpartijdige journalisten en een man die daar toevallig sliep. Beestachtig werd iedereen door het pand geknuppeld. De Black Bloc mensen werden verantwoordelijk geacht voor het uit de hand lopen van demonstraties. Wraak van een gekwetst leider die zich aan zijn wellustige pik gerijgd voelde vanwege alle rotzooi. Stond toch mooi even te kijk tegenover zijn vriendjes. Berlusconi handelde zoals Mussolini het waarschijnlijk ook gedaan zou hebben en dit resulteerde in praktijken die sterk doen denken aan verhalen uit WOII.

Ik heb het even opgezocht:’ 27 jul. 2001 – Italian Prime Minister Silvio Berlusconi has promised there would be no government cover-up into police handling of the Genoa summit riots.’ Nog steeds is geen van de vele aangeklaagde agenten veroordeeld en binnenkort is alles verjaart. Wat moet je als burger als je met zo’n corrupte televisiedemocratie tiran te maken hebt? Rechters zitten m gelukkig op alle fronten achter de broek aan. De macht van de burger is vooral de media. Niet de televisie in Italië, want was toen (en nog steeds?) voor een groot deel in handen van dezelfde Berlusconi maar wel alle vrije media.

De film Diaz laat zien wat er gebeurde en brengt dit heel sterk in beeld. Mooie motieven, zoals in slow motion het lege frisdrankflesje dat over een politie auto heen werd gegooid, wat de ‘false flag’ was om ‘legaal’ het pand binnen te vallen. Harde demonstraties heb ik het niet zo mee, vaak wordt er gevochten tegen arme mensen in politiepakken. Maar de kracht van media gebruiken, daar wist Ghandi heel India al mee te bevrijden. Diaz is een sterke, meeslepende film, die deze kracht uitmuntend gebruikt. Nu uit op Blu-Ray en DVD bij o.a. Integra.