Officieel is Les Filles de Illighadad in 2016 opgericht in het kleine plaatsje Illighadad, Niger, door Fatou Seidi Ghali (gitaar/zang) en Alamnou Akrouni (percussie/zang). In 2017 kwamen Amaria Hamadalher (gitaar/percussie) en Abdoulaye Madassane (gitaar/zang) de band versterken.

Al eerder in 2014 hadden Fatou en Alamnou hun eerste album “Les Filles de Illighadad” met muzikale vrienden opgenomen in de open lucht van de woestijn. Dit album kwam in 2016 als debuutalbum uit. In 2017 verscheen hun eerste echte studio-album “Eghass Malan”, dat voorjaar 2017 tijdens hun debuuttour door Europa, waarbij op 15 april ook VERA werd aangedaan, is opgenomen (al eerder waren ze in 2016 op het Le Guess Who?-festival in Utrecht voor de eerste keer buiten Afrika te zien geweest) . In 2021 kwam “At Pioneer Works” uit, een live-album met opnames van hun eerste optredens in New York, najaar 2019.

Hun muziek is onderdeel van de Tuareg Folk-muziekscene, maar vormt daarbinnen wel een nieuwe richting. Fatou is een van de weinige vrouwelijke Tuareg-gitaristen uit Niger. Naast de tuareggitaar zorgen ook de traditionele drums en de half in het water liggende kalabas voor het eigen geluid van Les Filles de Illighadad.

Tot nu toe heeft de band alleen op 15 april 2017 in VERA gestaan. Een tweede keer op 3 juni 2020 heeft om de inmiddels welbekende coronaredenen geen doorgang kunnen vinden.

Daarom kijken we in deze Beauties of the Underground Live met jullie terug op hun VERA-optreden van 15 april 2017. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.

Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.