De New Yorkse band Les savy Fav staat bekend om zijn geweldige live-shows. Daarbij staat frontman/zanger Tim Harrington tijdens het optreden vaker voor het podium dan op het podium. Ook is het niet uitzonderlijk als tijdens het optreden het meubilair van de kleedkamer naar het podium verhuist cq voor het podium komt te staan, Tim Harrington test of het plafond sterk genoeg is om hem te dragen en hij ook in diverse outfits op of voor het podium verschijnt.  Hierbij moet je echt bewondering hebben voor de overige 4 bandleden, die, ondanks de capriolen van Tim, in staat zijn om stoïcijns en strak door te spelen.

Ze hebben tot nu toe 3 keer op het VERA-podium gestaan, t.w. 07/02/2001, 04/03/2002 en 04/07/2011. Het is dit laatste optreden dat we in deze editie van Beauties of the Underground Live aan jullie presenteren.

De band is midden jaren 90 opgericht op de kunstacademie van Providence, Rhode Island door Tim Harrington (zang), Syd Butler (bas) en Seth Jabour (gitaar). Met Gibb Slife op gitaar en Pat Mahoney op drums was de line-up compleet. Hun muziek kenmerkte zich door sterke posthardcore- en noiserock invloeden.

In deze samenstelling bracht de band eind 1997 hun eerste album “3/5” uit. Niet lang daarna vertrok drummer Pat Mohaney en op hun in 1999 verschenen album “The Cat and The Cobra” zat Harrrison Haynes achter de drums. Dit album werd uitgebracht op het label FrechKiss Records, het label van bassist Syd Butler. In 2000 vertrok gitarist Gibb Slife en was de band tijdelijk een kwartet.  In 2001 verscheen vervolgens het derde album “Go Forth”, eveneens op FrenchKiss Records.

Na een aantal drukke jaren kondigde de band in 2005 een stop voor onbepaalde tijd aan, maar dat duurde niet echt lang. In 2007 verscheen het 4e album “Let’s Stay Friends”, en bleek dat de band ook weer een quintet was met de komst van Andrew Reuland op gitaar. Hun muziek ging inmiddels wat meer de indierock kant op, wat zich in 2010 op hun  5e album “Root for Ruin” nog sterker manifesteerde. Wat niet veranderde was dat de platen werden uitgebracht via FrenchKiss Records. Hoewel de band na 2011 nog wel met een zekere regelmaat optrad, kwam er geen nieuw materiaal meer uit van de band. Tot nu in 2024, want op 10 mei 2024 verschijnt het 6e album “Oui, LSF”, uiteraard op FrenchKiss Records.

Het zou mooi zijn als hun nieuwe muziek de band ook weer een keer naar VERA terug brengt, maar eerst kijken we met deze aflevering van Beauties of the Underground Live terug op de tot nu toe laatste keer, nl. hun optreden van 4 juli 2011. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.

Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.