Er zijn weinig bands zo onzichtbaar op de social media als Lewsberg. Facebook, Twitter etc.: vergeet het maar. Wellicht komt dat voort uit het gegeven dat (en nu citeer ik de aankondiging voor dit VERA-optreden van 17/09/2020) “De tegendraads en eigenzinnige muziek van het Rotterdamse Lewsberg is geïnspireerd door de tegencultuur van de jaren ’60 en ‘70”, een tijdperk toen de wereld nog geen weet had van deze socials.

Lewsberg bestaat uit Arie van Vliet (zang/gitaar), “oud Veraan” Michiel Klein (gitaar), Shalita Dietrich (bas) en Dico Kruijsse (drums) en draait inmiddels al weer een paar jaar mee in de Nederlandse muziekscene en hebben ook al 2 volledige albums op hun naam, t.w. “Lewsberg” (2018) en “In This House” (2020). Hun muziekstijl kan worden omschreven als robuuste, rafelige drie-akkoorden-rockliedjes zonder opsmuk, aangevuld met praatzang van Arie van Vliet.

Lewsberg brengt zijn muziek uit in eigen beheer. Dat leidde er toe dat hun tweede plaat “In This House” toch conform planning eind maart 2020 is uitgebracht, ook al konden de bijbehorende releaseshow en vervolgens tour langs de clubs vanwege corona geen doorgang vinden. Zo zouden ze oorspronkelijk ook op 9 april in VERA staan, met de Groningse band Vox Von Braun als opening voor de avond. Uiteindelijk stonden ze dan op 17 september 2 keer op het VERA-podium . Maar wel als seated concert, dus voor maximaal 45 personen, en zonder support act.

Tenslotte nog even het manifest dat de band opstelde in aanloop naar deze albumrelease:

Lewsberg would like to draw your attention to the following:
1. Some people are nicer than they think. Some people don’t dare to show how nice they are.
2. More pixels means less imagination.
3. Next time the mice will catch the owl.
4. In Rotterdam they don’t use concrete anymore.
5. Sometimes you only find out how fragile a thing is, when you touch it for the first time.
6. Not every good deed is part of a plan.
7. There’s comfort in continuous toil.
8. In this house we make mistakes. In this house we never give up. The door is always open.

In deze “Beauties of the Underground Live” kijken we terug met een selectie uit hun VERA-optreden van 17 september 2020. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.