Sommigen van ons kenden de muziek van Jana Hunter (gitaar/zang) al via de split LP die zij/hij in 2005 met Devendra Banhart had gemaakt en de beide solo-albums die daarna nog verschenen. Maar de muziek die ze/hij toen maakte was lofi-folk, die duidelijk niet voor het grote publiek was bestemd. Dat veranderde in 2010 toen ze/hij met Geoff Graham (bas/zang), Abram Sanders (drums) en Will Adams (gitaar) in Baltimore, MD, de band Lower Dens vormde. De dreampop die de band maakte is goed vergelijkbaar met hun plaatsgenoten Beach House. Ze brachten al meteen in 2010 hun eerste album “Twin Hand Movement” uit op Devendra Banhart’s label Gnomonsong, en toerden veel, waaronder eind 2010 ook al een Europese tour, waarbij hun laatste show van deze tour op 18 december 2010 voor veel te weinig bezoekers plaats vond in ons eigen VERA. Dit bleek achteraf ook de enige keer dat ze in VERA stonden, ondanks dat de band nog wel vaker terug kwam naar Nederland.

In 2011 werd drummer Abram Sanders opgevolgd door Nathaniel Nelson, terwijl ook Carter Tanton (gitaar/toetsen) tot de band toe trad. In deze samenstelling werd het tweede album “Nootropics” opgenomen dat in 2012 verscheen. In 2015 verscheen vervolgens het derde album “Escape From Evil” en in 2019 het vierde en laatste album “The Competition”. De band Lower Dens was inmiddels qua kern teruggebracht tot Jana en Nathaniel.

Op 7 december 2021 verscheen een lange verklaring van Jana, die begon met: “Goodbye/Hello

It’s time for me and Nate to say goodbye to Lower Dens”. Vervolgens wordt dit uitgebreid toegelicht, en blijkt dat ze zowel fysiek, als ook spiritueel, niet langer deel uit kunnen maken van de huidige muziekindustrie. Daarnaast speelt ook de sterk verslechterende gezondheid van Jana een grote rol. Hiermee kwam een eind aan de band Lower Dens.

Op de nieuwe website: https://rx-ointment.ghost.io/about/ wordt de huidige situatie rondom Jana Hunter weergegeven.

Maar in deze aflevering van Beauties of the Underground Live kijken we terug op het eerste en enige VERA-optreden van Lower Dens op 18 december 2010. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.

Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.