De Dutch Indie Singles Club was een samenwerking tussen de 4 Nederlandse platenlabels Excelsior Recordings, Zabel Muziek, Living Room Records en Rara Records.  In de periode 2006/2007 brachten ze 4 split 7” vinylplaten uit met elk 2 Nederlandse indiebands. Deze singles werden gepromoot door rondom de releasedatum beide bands gezamenlijke optredens in enkele Nederlandse clubs te laten geven. Als onderdeel van de entreeprijs zag de bezoeker die avond niet alleen 2 leuke Nederlandse indiebands, maar kreeg ook nog een exemplaar van de single cadeau.  En gelukkig was in 3 van de 4 gevallen ook VERA van de partij als club waarin de bands speelden.  Zo stonden op 8 februari 2007 de bands LPG en The Bullfight op het VERA-podium ter ondersteuning van de release van single nr. 3 “Billy (LPG)/”Another Man (The Bullfight)” van dit mooie initiatief.

In deze Beauties of the Underground Live kijken we terug op deze avond met een selectie uit het optreden van de Gronings/Hoogezandse band LPG, een band die o.a. naam had gemaakt met een video voor hun lied “Sparrow”, waarin een animatie van meer dan 1500 verschillende foto’s was te zien. Ook werd hun lied “Belly Rollercoaster”, eveneens van hun in 2005 op Excelsior Records verschenen debuutalbum “I Fear No Foe”, gebruikt in de wereldwijde TV-reclamecampagne voor de Nokia 6280.  Het lied “Billy” zou uiteindelijk ook een plekje vinden op hun tweede album “With The Earth Above Me”.

De band LPG werd in 2002 opgericht in Hoogezand-Sappemeer door Anne Caesar van Wieren (gitaar/bas/zang) en Arend-Jan van der Scheer (gitaar/zang).  Gerard Halbe Kooistra (bas/gitaar/zang), Rob van Essen (toetsen/zang) en Christiaan Jan Paul Nijburg (drums/zang) maakten de line-up van LPG compleet. In 2003 tekent de band bij Excelsior Records.

Nog voor dat ze hun eerste album uitbrengen wordt Rob vervangen door Martien van Veen. In de nieuwe samenstelling treden ze januari 2005 ook op tijdens zowel Eurosonic als ook Noorderslag.

Ondanks dat de band iha lovende kritieken kreeg op zowel hun platen als ook de optredens, lukte het toch niet om echt door te breken. Wellicht had dat ook wat te maken met de door hun christelijke achtergrond ingegeven weerstand tegen het optreden op zondag.

Ze brengen in 2012 nog hun derde album “The Village” uit, maar niet heel lang daarna is het afgelopen met de band.

Anne Caesar van Wieren kunnen jullie ook nog kennen van de band Karawane die hij daarna oprichtte, of tegenwoordig als 1 van de drijvende krachten van het nieuwe Groningse platenlabel “Zeevonk Reocrds” en de band Caw Caw, die hij samen met Harmen Ridderbos (bas) en Marcel Wolthof (drums) vormt.

Maar in deze aflevering van “Beauties of the Underground Live” kijken we terug naar het VERA-optreden dat LPG op 8 februari 2007 gaf in het kader van de Dutch Indie Singles Club. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.