040 steekt 050 regelmatig naar de kroon als Rockcity van Nederland. Soms mengen ze zich ook prima, zoals bij traumahelikopter (050), die hun drummer uit 040 hebben gehaald. Maar om een indruk te geven waarom 040 het bij tijden erg goed doet en heeft gedaan: 7 Zuma 7, Suimasen, Peter Pan Speedrock, Mozes and the Firstborn etc. etc.. Alleen jammer dat die 040-bands vaak toch weer imploderen, om vervolgens onder een andere naam met een iets andere bezetting, en een iets ander geluid, weer  verder te gaan. Zo ook met de band die dit keer centraal staat in Beauties of the Underground Live: Lookapony.

Op 10 oktober 2013 konden we ze al in Groningen ( De Spieghel) zien tijdens de Popronde. Maar het duurde tot 7 juli 2014 voordat we ze in VERA konden bewonderen toen ze als “last minute-support”  waren toegevoegd aan de line-up van de avond om te openen voor Parquet Courts.

Gestart in 2012 was Lookapony de doorstart van de band Defect. Zelfde mensen, t.w. Jasper Grave (zang/gitaar), Jeroen Cremers (drums), Mats van den Broek (gitaar) en Chris(topher) Sparks (bas), maar wel een ander geluid. Dat was gewijzigd van punk naar indie/Britpop in de stijl van bijv. Arctic Monkeys, later nog verder uitkristalliserend naar garagerock.

Na een eerste EP die alleen digitaal verscheen, kwam in 2013 in eigen beheer de titelloze opvolger uit op CD/EP, in 2017 gevolgd door het volledige album “Ha-Satan” dat eveneens in eigen beheer verscheen. Ook verscheen in 2015 hun nummer  “You Will Die” op de verzamelcassette “Burger World: Netherlands”, die door het Amerikaanse Burger Records werd uitgebracht. Intussen was de baspositie ingenomen door Tijs Schrobers als opvolger van Chris.

Het jaar 2017 moest het jaar van de doorbraak van Lookapony worden. Ze stonden op Noorderslag en hun debuutalbum kwam uit. Maar dat lukte toch niet en in 2018 wijzigde de band opnieuw van naam (nu: Gramma) en muziekstijl (nu weer een wat harder punkgeluid). Ook stapte Jeroen Cremers toen uit de band en werd hij opgevolgd door Myron Berger (voorheen Tamarin Desert). Ook Gramma hebben we inmiddels al weer enkele keren in VERA gezien. Daarnaast stond Jasper Grave samen met Yannick Verhoeven (Caïro Liberation Front) een paar keer in VERA met de band G.O.D..

Maar in deze aflevering van Beauties of the Underground Live komt Lookapony aan de orde met een selectie uit hun bijna uit het niets komende eerste VERA-optreden op 7 juli 2014. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.

Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.