Ze bestaan sinds een jaar of 3, de Amsterdamse band Marathon, en beginnen inmiddels een mooie track record te krijgen qua prachtige shows op de diverse Nederlandse podia en festivals.  Hun muziek houdt het midden tussen shoegaze en postpunk, en het is elke keer na afloop weer de vraag wie het meest is losgegaan: de band op het podium, of het publiek voor het podium.

De kern van Marathon bestaat uit Kay Koopmans (gitaar/Zang), Nina Lijzenga (gitaar/bas/achtergrondzang) en Lennart van Hulst (drums), waarbij Kay en Lennart elkaar al kennen vanaf de middelbare school.  Aanvullend zijn nog Sofie Ooteman (toetsen) en Victor Dijkstra (gitaar)  bij de band gekomen. Ze maken al langere tijd muziek samen, maar de bandnaam is van later tijd. Bij optredens start de band ook als trio en gaandeweg de show voegen de beide anderen zich bij de band op het podium. Hun eerste single “Age/Afternoon Television” kwam in januari 2023 uit. Medio 2023 volgde de eerste EP “Maraton”.

De eerste keer dat we Maraton in VERA verwelkomden was op 17 september 2022 in de VERA-kelderbar. Vrij snel daarna, tijdens de Popronde 2022, stonden ze al op de VERA-Mainstage. Eind oktober 2023 stonden ze daar opnieuw, dit keer als opener voor Coach Party. Als het goed is, zullen er nog de nodige keren volgen, zoals 16 maart 2024 opnieuw in de kelderbar, waarbij Marathon ook als hoofdact van de avond zal optreden.

Maar in deze aflevering van Beauties of the Underground Live kijken we terug op het eerste VERA-Mainstage optreden van Marathon tijdens de Popronde 2022 op 13 oktober 2022. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.

Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.