Zaterdag 31 oktober 2015 is een datum die vele muziekliefhebbers nog steeds paraat hebben. Die avond gonsde Groningen van de geweldige livemuziek. De avond begon wel met een voor de trouwe VERA-bezoeker eigenlijk onmogelijke opgave, doordat een keus moest worden gemaakt waar de avond te beginnen. De Oosterpoort had tegelijkertijd Godspeed You! Black Emperor in de grote zaal (i.s.m. VERA) en Calexico in de kleine zaal geprogrammeerd en VERA had Circa Waves in de grote zaal. Daarnaast was er natuurlijk ook nog het nodige op de diverse andere podia die Groningen rijk is geprogrammeerd, waaronder Fresku in de grote zaal van Simplon.

Maar nadat deze keus gemaakt was, kon na afloop de avond worden voortgezet in VERA. Eerst met een zeer ontspannen optreden van Calvin Johnson downstage en vervolgens met Mike Krol in de grote zaal. En laat deze laatste ook nog met zijn concert de VERA-pollwinnaar voor het jaar 2015 worden.

Zelf omschrijft Mike Krol zijn band als volgt: “Mike Krol is a band/idea out of Los Angeles, with additional members in Minneapolis, Madison, and Seattle”.

Zij hadden voorafgaand aan dit optreden recent hun derde langspeelplaat “Turkey” uitgebracht op het Merge-label. Een plaat die gekenmerkt wordt door een beperkte duur (minder dan 20 minuten), maar wel vol met knallers staat. De plaat was daarom enkele maanden eerder ook al getipt door platenzaak ELPEE. Het concert duurde ruim 35 minuten, maar in die korte tijd knalden hij en zijn band wel een enorm aantal nummers de zaal in. En die werden door de bezoekers “gevreten”, met als resultaat het al eerder gememoreerde winnen van de VERA-poll voor het beste concert van het jaar in de grote zaal.

Mike Krol reageerde hierop op Facebook als volgt: “YOU GUYS, THIS IS A BIG DEAL!!! THANK YOU VERA — THE BEST MUSIC VENUE IN THE WORLD”. VERA had er weer een vriend voor het leven bij.

Dit concert leverde Mike Krol ook een plekje op op de 4e 7” VERA/Live split-single met het nummer “Less than Together”. Deze single werd gepresenteerd op 1 september 2016, de avond dat Mike Krol terug kwam in VERA. Ook een historische dag, omdat de huidige VERA-directeur Olaf Veenstra die dag zijn werkzaamheden was begonnen en tevens met zijn band Green Hornet de avond opende. Na afloop verzorgde The Black Cult (de andere groep op deze 7”) downstage nog een aftershow.

Turkey” is nog steeds de laatst uitgebrachte plaat van Mike Krol, maar binnenkort is er weer plaatwerk van hem te verwachten in de vorm van een 7” (“An Ambulance/Never Know”).

Maar eerst wensen we jullie weer veel kijk- en luisterplezier met deze nieuwe “VERA-Beauties of the Underground-Live” met een samenvatting van het pollwinnende concert van Mike Krol van 31 oktober 2015 in VERA’s grote zaal.

Dit videoproject van Teus Druyff is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.