Het gebeurt met een zekere regelmaat dat een band met hun eerste optreden in VERA een verpletterende indruk maakt en direct de VERA-poll wint. “Recent” gold dit nog voor Parquet Courts (2013), Together PANGEA (2014), Mike Krol (2015) en Protomartyr (2016). Ook in 2006 was dit het geval met het duo Two Gallants, bestaande uit :

*Adam Stephens (gitaar, mondharmonica, toetsen en zang)

*Tyson Vogel (drums, gitaar en zang).

Two Gallants komt uit San Francisco en is in 2002 opgericht. Na in het begin veel in de San Francisco Bay Area te hebben gespeeld (zowel in zalen als ook op straat), brachten ze in 2004 hun eerste langspeelplaat “The Throes” uit. Na het verschijnen van deze plaat tourde Two Gallants beduidend meer. Ook namen ze in 2005 hun tweede langspeelplaat “What The Toll Tells” op, welke plaat begin 2006 verscheen. Het jaar 2006 hadden ze meer dan 200 optredens, waaronder dus het pollwinnende concert in VERA. Ondanks het vele optreden, kwam begin 2007 eerst de EP “The Scenery of Farewell” uit en later dat jaar hun derde langspeelplaat “Two Gallants”. 25 november 2007 stonden ze opnieuw in VERA, maar dat concert bleef op de 12e plek van de VERA-poll van dat jaar steken.

In 2008 stopte Two Gallants tijdelijk vanwege oververmoeidheid van beide mannan. Tijdens deze pauze nam Adam Stephens de soloplaat “We Live on Cliffs” op, terwijl Tyson Vogel de band Devotionals oprichtte en daarmee een gelijknamige plaat uitbracht.

De pauze duurde uiteindelijk veel langer dan oorspronkelijk gepland, o.a. omdat in deze periode Adam Stephens tijdens de tour ter ondersteuning van “We Live on Cliffs” een auto-ongeluk kreeg waarbij hij zijn schouder en arm verwondde, wat er voor zorgde dat hij geruime tijd geen gitaar kon vasthouden, laat staan bespelen.

Begin 2012 kwamen ze weer bij elkaar enlater dat jaar brachten ze ook hun vierde langspeelplaat “The Bloom And The Blight” uit. De tour ter ondersteuning van deze plaat bracht Two Gallants mei 2013 weer naar VERA.

Na in 2015 hun 5e, en tot nu toe laatste langspeelplaat “We Are Undone”, te hebben uitgebracht, werd het na afloop van dat jaar stiller rondom de band. Formeel is er opnieuw sprake van een time-out, maar onduidelijk is hoe lang deze dit keer zal duren. Wel treedt Tyson Vogel soms op met zijn solo project Devotionals.

We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier met deze nieuwe editie van “VERA-Beauties of the Underground-Live”.

Dit videoproject van Teus Druyff is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.