Opgericht in 2003 in Amsterdam bestond Moss bij de start uit Marien Dorleijn (zang, gitaar), Finn Kruining (drums), Bob Gibson (gitaar) en Jasper Verhulst (bas). In 2006 tekende de band een platencontract bij Excelsior Recordings. Dat leidde in 2007 tot hun debuutalbum “The Long Way Back”. Wel zijn er later nog de nodige nummers uit 2005 uitgebracht op hun in 2016 verschenen album “Demos” . De stijl van de band op de eerste plaat wordt omschreven als “ambachtelijke gitaarmuziek”.  Die stijl verandert wat meer naar alternatieve rock en psychedelica bij hun in 2009 verschenen 2e album “Never Be Scared/Don’t Be A Hero”. Dat album leidt ook tot een grotere bekendheid van de band, mede dankzij prijsnummers als “I Apologise (Dear Simon)” en “I Like The Chemistry”. In deze periode treedt ook Michiel Stam (gitaar) toe tot Moss. De tour ter promotie van deze plaat brengt Moss op 23 oktober 2009 voor de eerste keer in VERA. Ook op 1 december 2010 staat Moss weer in VERA. In 2011 vertrekt Bob Gibson en wordt Moss weer een kwartet. Daarna wordt het tijd voor een nieuwe plaat en in 2012 verschijnt hun 3e album “Ornaments”, met opnieuw een verandering qua muziekstijl waarbij synthesizers een veel grotere rol spelen. Dit leidt tot een wat donkerder geluid. De tour rondom deze plaat brengt Moss op 6 april 2012 opnieuw in VERA. In 2013 vertrekt bassist Jasper Verhulst, die wordt opgevolgd door Koen van de Wardt, een jonge Nederlandse bassist die Moss uit Noorwegen haalt. In deze samenstelling maakt de band hun 4e album “We Both Know The Rest Is Noise” en staat op 8 mei 2014 wederom in VERA.

Koen van de Wardt krijgt echter veel succes met zijn andere project Klangstof, een band waarin ook Finn Kruining en Michiel Stam spelen. Dat leidt in 2015 tot het vertrek van Koen van de Wardt en ook  bijna tot het einde van Moss, maar uiteindelijk kiezen Finn en Michiel toch voor Moss. Als nieuwe bassist treedt Daniel Rose toe, en in deze samenstelling maakt de band hun 5e album “Strike”. Dat wordt in 2017 uitgebracht. Op deze plaat grijpt de sound weer meer terug op de sound van hun 2e plaat. En ook deze plaat leidt tot een VERA-optreden, dit keer op 13 april 2017.

Nadat Moss met de komst van Jelte Heringa op toetsen weer uitgegroeid was tot een vijftal, is inmiddels ook Bob Gibson weer teruggekeerd op het oude nest, waardoor Moss nu als zestal op het podium staat. In deze samenstelling maakt de band hun 6e album “HX”, dat eind april 2022 verschijnt. En ook nu komt de band weer naar VERA, t.w. op 12 mei 2022.

Marien Dorleijn had al enige bekendheid voor Moss dankzij zijn deelname aan Caesar (2000-2002) en het in 1999 winnen van de grote prijs van Nederland als soloartiest. Ook tijdens zijn Moss-periode houdt hij zich bezig met zijprojecten zoals het muziekproject “In A Cabin With”, samen met David Pino van El Pino & The Volonteers en de nodige Canadese muziekanten en recent met Marzio Scholten in Opera Alaska. Maar het belangrijkste blijft toch Moss en die presenteren we dan ook in Beauties of the Underground Live met een selectie uit hun VERA-optreden van 8 mei 2014. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.

Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.