VERA Zienema organiseert in het eerste weekend van september Zienemaan & Sterren: een grootschalige openluchtbioscoop.  Waar komt dat ineens vandaan?

Over het algemeen geldt dat muziekfestivals in de zomer worden gehouden (Lowlands, Haldern, enz) en dat filmfestivals in de winter plaatsvinden (Noordelijk Filmfestival, International Filmfestival Rotterdam, enz), uitzonderingen als Eurosonic en Cannes daargelaten. Zowel muziek als film mag dan allebei in festivalvorm de wereld in geholpen worden, het verschil tussen de twee is GIGANTISCH. En dat ligt niet alleen aan de weersomstandigheden.

Blokkenschema’s van festivals zijn zowel bij muziek- als filmfestivals niet alleen handige samenvattingen, maar ook moeilijke puzzels. Hoe groter het festival hoe groter het blokkenschema en hoe meer moeite het kost de beste route uit te stippelen. Toch is het met filmfestivals een stuk rampzaliger gesteld; daar moet je namelijk voor elke film apart een kaartje hebben! Resultaat? Leuke voorpret verandert in serieuze planning.. BAH! Stel je voor dat je bij Lowlands voor elke band die je wilt zien apart een kaartje moet kopen! Het hele spontane – eens kijken wat er op m’n pad komt  - idee is weg. Geen wonder dat de filmfestivalsfeer het niet haalt bij de muziekfestivalsfeer.

Het is een vrij oneerlijke strijd. Filmfestivals zijn nu eenmaal verbonden aan bioscopen met donkere zalen en beperkte zitplaatsen. Maaar… je voelt hem al aankomen: De Zienema schudt de donkere zaal even van zich af om deze zomer mee te kunnen doen in de fijne festivalsfeer die normaal vooral met muziek samenhangt: geen muren, plek voor iedereen, geen kaartverkoop en een zeer overzichtelijk programma zodat er zelfs geen blokkenschema nodig is!  Het promotiefilmpje dat Berbel Zijlstra en Linda Posthuma maakten laat precies zien wat we bedoelen.

Zo ontstaat een filmfestival met het relaxte karakter van een muziekfestival – best of both worlds dus. Hopelijk wordt het ook inderdaad zomers weer.

-Jorine

Zienemaan & Sterrren: 2,3,4 september. Locatie: Ebbingekwartier
Meer info:  www.zienemaan.nl  of  Vera site