Healing pop from Laarbeek.  Zo omschrijft de band Nouveau Vélo hun muziek zelf op Bandcamp. Dat is een omschrijving die we bij VERA misschien niet zo snel zouden gebruiken voor hun gitaargeöriënteerde indierock, maar wellicht is het wel heel toepasselijk in deze coronatijden, en je wordt inderdaad blij van het luisteren naar hun muziek.

Zeker is wel dat het een band is die muziek maakt die ook in VERA (en daarbuiten, aangezien platenzaak ELPEE hun laatste plaat “Bogland” heeft opgenomen in hun jaarlijst van 2020) gewaardeerd wordt. Daarnaast kent de band natuurlijk ook een Gronings tintje, aangezien hun eerste platen werden uitgebracht op Subroutine Records. Het was dan ook tijdens de VERA-avond (Subroutien Festival) ter ere van het tienjarig bestaan van dit label dat deze Beautie of the Underground Live is opgenomen. Een avond waarop naast Nouveau Vélo, ook hun labelgenoten Rats On Rafts, The Homesick, Vox Von Braun en WOLVON acte de presence gaven. Een heerlijke “VERA-avond” dus. Het was ook niet de eerste keer dat we Nouveau Vélo in VERA verwelkomden. In 2012 zagen we ze zowel downstage, in de VERA-container op Noorderzon en in de grote zaal tijdens de Popronde.

Nouveau Vélo bestaat inmiddels al weer ruim 10 jaar en kent vanaf het begin de volgende kernbezetting:  Rolf Hupkes (zang, drums), Niek Leenders (gitaar) en Bart Haverkort (bas). In deze bezetting brachten ze achtereenvolgens de volgende platen uit: “Courgette” (EP-2010) en “Moestuin” (EP-2011), beide terug te vinden op de Bandcamp-pagina van de band, “Daze” (EP-2013) en “Nouveau Vélo” (LP-2014), beide op Subroutine Records.  2014 was ook het jaar dat de band werd uitgebreid met een drummer (Twan Welten) en Rolf Hupkes de drums verwisselde voor gitaar. Hoewel Twan Welten nog wel meeschreef aan en meespeelde op het materiaal voor hun tweede volledige langspeelplaat “Reflections” (2017, Excelsior Records), nam Hajo de Reijger (voorheen Blues Brother Castro) zijn positie op de drumkruk over bij de daaropvolgende tour ter promotie van “Reflections” . Na deze tour werd de focus weer gelegd op het maken van nieuw materiaal, waarbij de oorspronkelijke leden tot de conclusie kwamen dat dit toch het beste werkte met hun drieën.  Als gevolg hiervan werd weer afscheid genomen van Hajo de Reijger, en nam Rolf Hupkes zijn oude positie achter de drums weer in. In deze samenstelling word thun derde voledige langspeelplaat “Bogland” opgenomen die oktober 2020 wordt uitgebracht, opnieuw op Excelsior Records.

Deze “Beauties of the Underground Live” bevat een selectie uit het VERA-optreden van Nouveau Vélo op 26 september 2015. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.