Okkervil River is in 1998 opgericht door 3 vrienden uit New Hamshire die naar Austin, TX verhuisden en daar de band zijn begonnen. Will Sheff (zang/gitaar), Zachary Thomas (bas) en Seth Warren (drums). Meteen datzelfde jaar brachten ze al hun eerste plaat “Bedroom EP” uit, in 1999 gevolgd door een volledige LP “Stars Too Small To Use”.  Eind 1999 komen ze Jonathan Meiburg tegen die de band komt versterken met accordion en later ook piano en orgel. In deze bezetting spelen ze op SXSW 2000, wat zorgt voor meer belangstelling, waaronder die van platenlabel Jagjaguwar. En de band begint te werken aan hun tweede volledige plaat “Don’t Fall In Love With Everyone You See”, die in 2002 door Jagjaguwar wordt uitgebracht. In de tussentijd is drummer Seth Warren vervangen door Mark Pedini. In 2003 vindt een reünie met Seth Warren plaats en maken ze met hem de derde plaat “Down The River Of Golden Dreams”. Eind dat jaar zit de band opnieuw zonder drummer omdat ook Mark Pedini weer vertrekt. Maar op tijd voor de start van de opname van hun 3e plaat “Black Sheep Boy” vult Travis Nelson deze plek in. Tijdens het opnameproces komt ook Howard Draper (lap steel gitaar en toetsen) de band versterken. Het album krijgt bij verschijnen in 2005 goede kritieken en de band besluit nog datzelfde jaar de EP “Black Sheep Boy Appendix” uit te brengen. Die twee samen worden in 2006 in Europa opnieuw uitgebracht door hun nieuwe Europese label Virgin. De Europese tour ter promotie van deze plaat brengt de band op 11 mei 2006 in VERA. De bezetting heeft dan al weer de nodige wijzigingen ondergaan en band bestaat dan uit de volgende 6 personen: Will Sheff (zang/gitaar), Jonathan Meiburg (accordion/toetsen), Travis Nelson (drums), Howard Draper (lap steel gitaar/toetsen), Scott Brackett (trompet/toetsen) en Pat Pestorius (bas).

Ook de jaren daarna blijft de bezetting van de band veelvuldig aan verandering onderhevig, mede omdat Jonathan Meiburg steeds meer richting Shearwater, die andere band van hem en Will Sheff, trekt (1 november 2006 staat hij ook al met die band in VERA) en tevens Howard Draper mee neemt. Vaste waarde binnen Okkervil River blijft Will Sheff. Ook qua nieuw plaatwerk blijft de band aktief met gemiddeld elke 2 à 3 jaar weer een nieuw album. Laatste wapenfeit is de in 2020 verschenen gelimiteerde 4LP “A Dream In The Dark: Two Decades of Okkervil River Live”, met live-opnamen van de band uit de periode 2006-2020.

Maar in deze “Beauties of the Underground Live” kijken we terug op het mooie VERA-optreden van Okkervil River van 11 mei 2006. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.