Planet Trash is de schuilplaats van JJ, waar hij met enige regelmaat zijn favoriete albums en concerten bespreekt. Op die website is onder andere zijn persoonlijke top 100 van de jaren '00 te vinden, waarmee zo ongeveer de hele muzikale cultuur van Vera samen wordt gevat. JJ zal afwisselend een oude vergeten plaat afstoffen om opnieuw in de spotlights te zetten en ook achtergrondverhalen opduikelen die mooi bij onze club passen. Deze keer een verhaal over The Brian Jonestown Massacre

Er zijn bands die eigenlijk heel groot en wereldberoemd zouden moeten zijn. Door omstandigheden is dat uiteindelijk niet gelukt. Neem bijvoordeeld The Brian Jonestown Massacre. Het wisselende gezelschap dat in 1990 wordt opgericht door frontman Anton Newcombe. Een band die een stroom aan tijdloze nummers maakt, een stroom die maar niet richting het grote publiek wil lopen. De omstandigheden waardoor het maar niet wil lukken liggen overigens voornamelijk bij Anton Newcombe zelf. Zijn buitensporige drugsgebruik zal daarbij ook een handje geholpen hebben. De term 'geniale gek' is zonder meer van toepassing op deze in Californië geboren Amerikaan.

Ooit was hij bevriend met Courtney Taylor van The Dandy Warhols. Een band waar hij nog steeds zegt een groot fan van te zijn. Maar Newcombe heeft naast Brian Jones en religieuze massamoordenaars vele obsessies en The Dandy Warhols wordt er ook een. Waar de Dandies doorbreken naar het grote publiek en op een gegeven moment voor tienduizenden mensen spelen op grote festivals over de hele wereld, speelt The Brian Jonestown Massacre voor twaalf man in een kraakpand. De haat/liefdeverhouding, treffend in beeld gebracht in de documentaire Dig!, gaat zelfs zo ver dat er een rechterlijke uitspraak aan de pas moet komen die er voor moet zorgen dat Anton Newcombe niet meer in de buurt van The Dandy Warhols komt. Zo'n restraining order maakt overigens weinig indruk op Newcombe. Zo heeft hij er ook eentje die stelt dat hij ook niet meer in de buurt mag komen van zijn kind en diens moeder, de actrice Tricia Vessey. Hij gaat en staat echter waar hij wil. Meestal gaat dat goed, maar soms slaan de stoppen even door. Wat er voor gezorgd heeft dat hij en zijn bandleden regelmatig op het podium met elkaar of met het publiek op de vuist gaan.

Als hij echter de tijd neemt om te gaan zitten komen de meest prachtige liedjes uit zijn vertroebelde geest. Dat de band nooit is doorgebroken heeft meerdere positieve kanten. Wereldfaam was Anton Newcombe naar verwachting vrijwel direct fataal geworden en anders had The Brian Jonestown Massacre op 12 juni nooit in Vera gestaan. Of de band die avond het nummer Not If You Were The Last Dandy On Earth speelt valt nog te bezien aangezien er in de loop der jaren geput kan worden uit een oeuvre van meer dan 200 nummers. Must have platen zijn Take It From The Man! uit 1996, de singleverzamelaar The Singles Collection 1992-2011 en uiteraard mag iemand de fascinerende documentaire Dig! en het concert in Vera missen. Gevaarlijke rock 'n roll, het bestaat nog.