Dandruff!!, met links Jan Heddema

Ik hou het deze keer dicht bij huis. Zo dicht, dat het naar ordinaire zelfbevlekking neigt. Zal m’n handjes boven de dekens proberen te houden.

Uw scribent werkte nog niet zo heel lang geleden bij OOG, de lokale omroep. Ik was met radioshow Hartkramp gestopt om overdag bij het nieuws items te gaan maken. Plus radiopresentatie, voice-overen en nieuwslezen. De muziek kwam terug via het tv-programma Popeye. Ik maakte items van passerende bands of actieve stadjermuzikanten. Een groot deel daarvan vond ik laatst terug via het kanaal van RTVOOG op You Tube. Het werd een mooie trip down memorylane.

oogLogischerwijs kwam ik veel “Vera” tegen. Mooie namen. Mudhoney, Black Lips, Melvins, The Ex. Misschien was je er bij? En zag je de uitzending niet. Popeye werd namelijk wat geruisloos op een maandelijkse zondag uitgezonden. Dat veel mensen die Popeyes destijds inderdaad gemist hebben werd duidelijk in de Facebook-commentaren bij m’n portret van producer/geluidsman/muzikant Jan Heddema. Het meest speciale item voor me. Ik kende Jan persoonlijk. Zo stond hij ooit bij me op de kamer te rammen met z’n band Dandruff!! in een actie tegen een geluidshinderwet in Groningen. Een gouden kracht in Groningen die een gat achterliet toen hij er niet meer was. M’n superlange item (waarin we ook het weer actieve Whipster zien) was een eerbetoon aan hem, maar ook aan de onzichtbare krachten achter een muziekscène. Ik dacht al kijkend terug aan die ene montagedag waarin 26 minuten tv gemaakt werden. Dat was rammen achter de montagetafel! Maar het zag er tot grote opluchting van mezelf toch nog goed uit. Kon beter, dat wel...

Het kan altijd beter in tv-land, daar waar mierenneukers (mierenneuken is in dit vak een goede eigenschap) elke dag een dodelijk gevecht met deadlines leveren. En Popeye was vaak rammen to the max! Onder leiding van Saro Paradiso moesten we werken rondom de camera- en montagetijden van de reguliere programma’s. Zo’n vijf jaar later kijk ik met tevredenheid terug. Hey, daar is Jaap! Jaap Olthof was in 2006 de DIY-man achter Bouwvakker, de naam waaronder allerlei muzikale activiteiten werden ontplooid. Ik vond destijds z’n verhaal al inspirerend, en dat is het nu nog. Jaap zegt zinnige dingen, en het doet me deugd te zien dat hij nu nog altijd actief is. (Het item is overigens niet te vinden bij OOG maar via m’n eigen kanaal.)

SubroutineZo geven de pakweg drie jaar Popeye op OOG via You Tube een mooi overzicht van drie jaar Groningse muziekscène. Het maandelijkse platenbabbeltje met Michel van Plato, de lokale clips (The Drugs! Planet Orange!), OOG-knoppenschuiver Gerrit als bassist bij Brood: mooi om terug te zien. Ik zie mezelf nog zo zitten met drie ambitieuze knapen die net een nieuw label begonnen waren. Anno 2012 is de ster van Subroutine nog altijd rijzende in Muziekland Nederland. Helaas vond ik m’n item met Melt-Banana niet terug. Zo is er, vrees ik, ook materiaal verdwenen. Definitief weg was al meteen het item met Lou Barlow. Iedere programmamaker taped een keer over iets heen waar niet overheen getaped mag worden. Bij mij gebeurde het met Lou. Weg waren de fraaie akoestische opnamen op het Vera-hotelbed...

Het interview plus live-beelden met en van Jon Spencer in de Oosterpoort had ik zelf al eens op YT gezet. Hij staat op 9992 hits, dus ik ga richting een mijlpaal. Misschien ben jij het wel die met een klik de teller op tienduizend zet?

Paul Schwarte
I Jam Econo