Dead Moon, 2006, foto: Mark Scheffer

Juli, natuurlijk altijd de vakantiemaand, toch komen we nog een heel eind met deze Time Machine.

1. Dead Moon + Naked Prey (1990/2x USA)  Stad bestond meen ik 950 jaar en Vera kreeg wat extra geld om ‘wat leuks’ te doen. We hebben toen de plaat Beauty In The Underworld samengesteld die vanavond werd gepresenteerd. Overwogen werd om daarbij een knaller zoals Sonic Youth uit te nodigen, maar besloten werd de meest favoriete runner-up te halen en dat was Dead Moon. Voor één concert kwam de band over uit Portland voor hun Europese debuut. Het werd nog een mooi ‘huwelijk’. Naked Prey was op tour in Europa en had al eerder een geweldig concert gegeven in Vera, met ongeveer 3 uur een van de langste ooit.

1. The Cribs + LPG (2005/UK/Grunnen) Ook hier zat een ‘feestelijke strik’ omheen, was 25-jarig jubileum van ondergetekende.

1. Reigning Sound (2004/USA) Omdat Greg Cartwright nooit mag ontbreken in de ze rubriek, en omdat het tevens het enige Reigning Sound concert in Vera tot op heden is, gooien we deze er ook nog even bij.  

2. Flaco Jimenez (1989/USA) Legendarische Tex-Mex accordionist (geboren 1939); speelde met vele groten, o.a. Bob Dyland en Ry Cooder, vooral via de laatste verwierf hij bekendheid; ook nog bekend van Texas Tornados met Freddy Fender en Doug Sahm. Het zou heel wel kunnen dat Rowen Heze op deze tournee de begeleidingsband was.

Andere leuke namen op 2 juli ooit: The Dream Syndicate, Prong, Boredoms en Ratatat.

3. The Beatnigs (1989/USA) Spectaculaire hardcorepunk-insdustrial-hiphop band met de later welbekende Michael Franti (Disposable Heroes Of Hiphopracy en Spearhead) in een van de hoofdrollen bestond kortstondig; hitnummer: Television: The Drug Of The Nation.

Andere fijne namen op 3 juli ooit: Shellac, Hazel, The Datsuns en Gossip.

4. Spoon (2001/USA) Wij begrijpen dat hier in Groningen niet zo goed, maar Spoon is in Ze States een mega-band; hier ooit voor 60 man.

Dan houden we hier meer van Les Savy Fav (ook ooit op 4 juli).

5. The Skatalites (2009/Jamaica) Eindedelijk dan toch ooit een keer in Vera, deze waarlijk legendarische ska band.

Ook Japandroids was hier ooit (2010) te zien op de 5de.

6. Fugazi (1995/USA) Vierde en laatste keer dat deze ultimate emo’s in Vera waren.

7. Killing Joke (1981/UK) Eigenlijk moet ergens in deze rubriek het woord ‘legendary’ staan, want je kan wel aan de gang blijven; de ‘rauwe eighties’ in optima forma; band begon om klokslag middernacht te spelen als ware het een nachtmis, met Chaz Coleman als voorganger achter zijn kansel met zwart omrande ogen.

SonicYouth

Sonic Youth, 1983, foto: Unknown

7. Sonic Youth (1986/USA) Kijk, dat bedoelde ik nu net hierboven…  Dit was de 3de van 4 keer in Vera.

8. Joan As Police Woman (2007/USA) Hier heb ik nog een echte piano voor gehuurd,  want de dame doet het absoluut niet voor minder; kunnen we tegenwoordig niet meer betalen, de dame dan. 

Ook ooit op de 8ste: 24-7 Spyz, Andre Williams & the Sadies en de comeback van Oblivians + The Gories in 2009.

9. Man Or Astro-Man? (1995/USA) Nee, dat vraagteken hoort in de naam hoor, niet dat je denkt dat ik het niet meer weet. Surf met samples van oude science fictionfilms; band trad op in bizarre outfits en bandleden hadden weirde namen.  Speelden tussen 1993 en 1999 liefst 4x in Vera , waren ‘even weg’ maar zijn sinds 2006 weer actief; konden hier deze zomer spelen maar de data lagen niet lekker.

10. Johnny Thunders & The Heartbreakers (1983/USA) John Anthony Genzale Jr (want hij heette natuurlijk niet Thunders) was eerder lid van New York Dolls (nee, het L-woord laten we nu even links liggen) maar maakte met eigen Heartbreakers ook furore in de punktijd. Trouwens zijn intieme solo plaat So Alone is ook een aanrader, ’t was eigenlijk gewoon een singer/songwriter. Snoepte veel uit de ‘suikerpot’ maar was vanavond  in Vera vooral gecharmeerd van Rode Libanon. Overleed in 1991.   

11. Babes In Toyland (1991/USA) Rauwe all girl band met Kat Bjelland aan het roer. Met debuut plaat Spanking Machine (geproduceerd door Jack Endino) en de EP To Mother werd flinke faam verworven. Sonic Youth nam ze op sleeptouw en John Peel was een fan. Courtney Love speelde er ooit nog bas in maar ‘was kicked out’ waarna ze Hole begon. Later zakte de band weg en werd in 2001 opgeheven.

Verder ooit ook op de 11de : Shonen Knife , in 1993 een ultieme Vera-fave en ook all girl band (uit Japan)

12. Tröckener Kecks (1984/NL) Opschieten, deadline; weinig keus voor deze dag maar wel een leuke; toch?

13. Cold War Kids (2009/USA) Was een toffee week dit jaar met veel ‘festivalaanbod’.

Ook op de 13de de 2de keer APTBS, die misschien dit najaar wel weer komen.

15. Animal Collective (2007/USA) Dit moest natuurlijk gewoon gebeuren; maar wel veel geld voor te weinig publiek; kleine Groningse schande; ach, je moet het er soms voor over hebben.

Verder speelde ‘vandaag’ Alela Diane (zie Cold War Kids).

16. Curtis Mayfield (1987/USA) We hebben het altijd maar over de ‘groten’ als U2, Nirvana en Pearl Jam, maar deze soulklassieker hoort toch ook gewoon in dat rijtje thuis? (net als Slayer bijvoorbeeld).

17. Ed Rush + Yaw (1997/2x UK) In 1997 hadden we ‘Vera op de Vismarkt’; wel 6 weken lang elke donderdag een openlucht concert aldaar; het begon met Yo La Tengo en dit was de 2de; de motregen  in combinatie met de lichtshow zorgde voor een geweldig  effect.

18. (1974/UK) Het mooiste in deze rubriek zijn toch altijd weer die namen uit de oude doos. In 1969 speelde de band support Rolling Stones maar brak toch niet echt door. Dat gebeurde pas als solo artiest nadat Shaky (Michael Barrett uit Cardiff) een hoofdrol kreeg in de musical Elvis! Vanaf 1980 volgden de hits wat hem blijkbaar bracht tot de best verkopende Britse artiest in de 80er jaren.

21. Johnny & the Liberators (1986/Grunnen) Reggae oet Stad; het was waarschijnlijk een mooie zomer.

24. Krewsial + Couzin Steve (België/NL) Derde donderdag op de Vismarkt (zie boven) werd gevuld met hiphop.

25. Solution (1974/Grunnen) Zeer succesvolle, ook international, symphonische rockgroep (ja mensen, dat was nu typisch vroeg 70er jaren muziek); was in die jaren zo’n beetje de ‘huisband’ van Vera.

26. Claw Boys Claw (1986/NL) Ik heb geen idee hoe dat nu midden in de zomer hier terecht kwam; zal wel zeer succesvol geweest zijn; speelde in die tijd elke tour in Vera; in totaal 9x hier en 1x in De Oosterpoort tijdens de Vera verbouwing.

31. Cosmic Warriors (1997/Grunnen) Goa dance op de vierde donderdag op de Vismarkt (zie boven). Op de eerste 2 donderdagen van augustus volgden nog Irration Steppas (vriendjes van Zion Train, dus dub reggae) en Dead Moon.

Dit weekend (op 1 juli) was in Rotterdam weer het fameuze Metropolis festival. Van 2003 t/m 2005 heeft Vera daar een podium gehost samen met Waterfront (een niet meer bestaande club in Rotterdam). Altijd grote fun, maar je moet altijd stoppen op het hoogtepunt. Op de verscheidene edities stond het volgende programma.

Metropolis 2003 (6 juli): The Black Keys + Green Hornet + Mastodon + Mono + The Robocop Kraus + Breakcore A Go-Go feat. DJ Scud, FFF & Bong Ra (USA/Grunnen/USA/NL/Duitsland/UK/NL/NL)

Metropolis 2004 (4 juli): Feverdream + The Wounded + Tigerbeat + Mono + Soledad Brothers + Eyedea & Abilities + TV On The Radio (NL/NL/Duitsland/Japan/USA/USA/USA)

Metropolis 2005 (3 juli): Black Mountain + Cereal + Death From Above 1979 + Drillem + The Monroes + The Ponys + The Rogers Sisters (Canada/NL/Canada/NL/Grunnen/USA/USA)

-PePr