Ooit deed ik mee aan een popquiz in Simplon waar ik een fragment van mijn eigen band warempel niet herkende; Mad Cowboy Experience, voor de niet superingeweide garagefreak. Op vergelijkbare sessies scoorde deze ietwat verstrooide ‘muziekprofessor’ ook al lage cijfers waarop de bezigheid maar aan de wilgen werd gehangen. Maar het quizfenomeen bleek onuitroeibaar, beleeft tegenwoordig zelfs hoogtijdagen. Zo zijn daar tal van pubquizen, ook hier ter Stad, en is een van de Vera Zomercafé’s altijd wel gereserveerd voor de Grunnen Rocks Popquiz.

In Rotterdam werd in 2010 door Rock’n’Roll Highschool (naast boekingskantoor van o.m. Blaudzun en The Kik ook uitgever van het formidable magazine Sex, Drugs & Rock‘N’Roll Highschool) de handschoen eens grondig opgepakt. Een heuse Popquiz Marathon op wel 10 verschillende locaties werd door tientallen teams/honderden deelnemers gespeeld. Het grote succes werd uiteraard voortgezet in de coole havenstad en is daar inmiddels een happening van formaat.

Zoals dat gaat met succes wordt het geëxporteerd. Zo werd er al enthousiast gespeeld in Eindhoven en Amsterdam en staat er voor zondag 25 november een Lazy Sunday Afternoon (van wie was dat nummer…? even oefenen alvast…) versie op de rol in Den Haag, Tilburg en ons eigen Grunnen. Alhier zal die middag tussen 16.00 en 19.00 uur gespeeld worden in De Kar, De Oude Wacht, Het Pakhuis, O’Cealleigh, Kult en de Vera Kelderbar, allemaal lekker dicht bij elkaar dus.

Er zijn 3 ronden per locatie, allemaal met een totaal verschillende maar uiteraard muzikale inhoud. Bovendien zijn ze “niet heel erg ingewikkeld” (volgens de organisatie), zodat het voor een ieder die van muziek houdt leuk is. En verder staat in elke kroeg ook het bier dan wel de witte wijn koud. Op de Vera site staat inmiddels alle informatie en daar is ook de teamkaart te koop. Heb je die eenmaal gekocht dan kan je ook al ‘oefenquizen’ spelen. (Zie ook www.popquizmarathon.nl)

Het mag duidelijk zijn dat ondergetekende niet zal deelnemen, er moeten tenslotte ook scores geteld worden en daar is ie veel beter in. Net als het presenteren van de uitslag om 19.00 uur en het draaien van fijne plaatjes om het feest af te maken. 

| Rock’n’Joy’Quiz