Op donderdag 13 oktober is het weer tijd voor de Popronde Groningen. De Popronde is een jaarlijks terugkerend reizend festival en vindt plaats in 27 verschillende steden. Per stad wordt er samengewerkt met lokale organisatoren. In Groningen wordt het gebeuren dit jaar georganiseerd door Ruben en Ike, je kent ze als de jongens achter Lepel Concerts.

 

Ik ben wel benieuwd in hoeverre je als organisator gebonden bent aan het vaste concept van de Popronde en vraag Ike en Ruben wat hun rol in de organisatie en programmering is.

“Op een gegeven moment was de selectie van de Popronde rond en waren er 100 bands geselecteerd die in aanmerking kwamen om te spelen in de verschillende steden. Wij hebben al die bandjes beluisterd, dat kostte wel even tijd ja. Tijdens het luisteren zetten we bandjes die onze interesse trokken op onze voorkeurslijst en daaruit is de uiteindelijke selectie van 26 bands tot stand gekomen.”

 

En krijgen jullie een lijst met meewerkende podia aangeleverd?

“De kroegen hebben we benaderd aan de hand van het lijstje van voorgaande jaren en er daarnaast onze eigen ideeën van goede locaties aan toegevoegd. Daarna hebben we grotendeels via mailcontact afspraken met ze gemaakt om langs te komen. Aldaar lieten we wat bands horen en beslisten we samen met de eigenaren welke band(s) er tijdens de Popronde zullen spelen.”

Een van de locaties die Ruben en Ike zelf aan de bestaande lijst hebben toegevoegd is De Stomerij, een plek waar werk van (beginnende) kunstenaars tentoongesteld en verkocht wordt en toch wel een hotspot in de huidige Groningse kunstscène. “Ze zitten in een pand van JOP en doen leuke dingen. Wat ons betreft dus een tegekke locatie voor de Popronde.”

 

Naast het benaderen van mooie locaties heeft Lepel Concerts ook een interessante selectie uit de 100 bands gemaakt. Het volledige programma vind je hier, en ik licht er een aantal Vera-waardige bands voor je uit!

Space Siren - Speelt in Warhol. Foto: Incubate 


In de Stomerij speelt Spilt Milk, een drietal dat heerlijk eigenwijze (anti)folk maakt die ongetwijfeld prachtig tot zijn recht komt in deze van kunst doordrenkte omgeving. Liefhebbers van bijvoorbeeld Kimya Dawson mogen het niet missen.

 

In café Buckshot zullen volgens de bio van Wooden Saints maar liefst tien man op het podium staan, die onderling constant van instrument of rol wisselen. Ze zetten hun veelzijdigheid met zijn allen om in ontzettend dynamische en experimentele popliedjes.

 

Ga daarna vooral snel door naar LUIK voor een portie donkere doch melodieuze, ingetogen ‘slowcore.’ Dat gaat een bijzonder mooi optreden worden in de intieme benedenruimte van Kult. Stel nou dat die ruimte al vol is, dan is Passengers (De Spieghel) een goed alternatief. Net zo meeslepend als LUIK, maar dan in de vorm van ‘sferische indierock’ met een grote rol voor percussie, orgel en zang.

 

Voor stevige indie/gitaarpop moet je later op de avond weer in Kult zijn, voor het optreden van Sir Yes Sir. De frontman heeft een fijne rauwe stem, en is sterk beïnvloed door dEUS (waar hij in het verleden mee samengewerkt heeft).

 

Zeer Verawaardig en de moeite waard is de gelaagde noise en shoegaze die Space Siren om middernacht in de Warhol ten gehore gaat brengen. De gruizige gitaren doen denken aan My Bloody Valentine en A Place To Bury Strangers, maar ook de link met Sonic Youth is snel gelegd. Heel zwaar is het echter niet, de zang van Gwendolien Douglas (AC Berkheimer) geeft de muziek hier en daar een dromerige lading.

Kill 'em Mister - Speelt in Vera

 

Ook Vera doet uiteraard mee aan de Popronde, eerst hebben we Black Box Red op het podium en later op de avond verzorgt Kill ‘em Mister hier met hun stampende elektro de enige echte afterparty. Lees voor nadere info het verakrant-artikel van collega Weedebee.

 

Genoeg te beleven dus, en nog gratis ook. Doe er je voordeel mee!