Helemaal uitverkocht waren ze, de Cinema Curioso-voorstellingen eind vorig jaar in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Ronald Simons, hoofdredacteur van e-filmmagazine The Cult Corner en redactielid van filmmagazine Schokkend Nieuws, stelde een hilarisch programma samen bestaande uit diverse absurde flaters uit de filmgeschiedenis. Hij selecteerde tientallen verbluffende fragmenten waarin de goede bedoelingen van de makers onbedoeld resulteren in hilarische ‘pulpmeuk’. Even leek het erop dat wij deze (wan)smakelijke compilatie in Groningen zouden moeten missen, maar gelukkig ziet de enthousiaste genreliefhebber zich bereid 21 februari naar het hoge noorden af te reizen voor een reprise van Cinema Curioso.

 

Dat het Groningse publiek wel houdt van een lekker potje vuilnishappen blijkt onder andere uit de goedbezochte Nacht van de Geanimeerde Wansmaak in ForumImages, georganiseerd door Jan -Mr. Horror- Doense. Ook de Zienema bezocht hij tweemaal, maar deze keer nam hij kwaliteitspulp mee: Re-Animator (1985), Return of the Living Dead 3 (1993), Bad Taste (1987) en Braindead (1992) laten zien dat op z’n tijd ook talentvolle regisseurs het genre met liefde beoefenden. Op kleinere schaal werd de foute film geëerd door pulpspecialist Hans Minkes, die iedere maand in café Kult twee walgelijke pareltjes op een gekreukeld laken beamde. Vleesetende moeders, moordende slakken en monsterlijke koelkasten gingen erin als zoete koek en de teleurstelling was dan ook groot toen Minkes na jarenlange trouwe dienst besloot te stoppen.

Troll 2


Wat maakt dat het genre van de pulpfilm zo ongekend populair is geworden? Het antwoord op deze vraag is simpel. Als iets onbedoeld pijnlijk slecht is of verkeerd gaat werkt dat op de lachspieren. Of het nou die klasgenoot is die tijdens de muziekavond met een ernstige blik de meest gruwelijke klanken uit z’n clarinet blaast, die houterige oom die zich tijdens een huwelijksfeest beschonken op de dansvloer waagt of David Hasselhoff die een knullige straal nepbloed in zijn gezicht gespoten krijgt: je kan niet anders dan er hartelijk om lachen. Geen mooier vermaak dan leedvermaak. Maar hoe zit het dan met pulp zoals het wel bedoeld is? Het pulpgenre is tegenwoordig immers verheven tot een cultstatus en steeds meer gerenommeerde filmmakers doen hun uiterste best een zo cool mogelijke pulpfilm te maken. Onbedoelde missers van onbekwame filmmakers maken plaats voor gelikte knipogen van getalenteerde genreliefhebbers. Het publiek smult ervan want naast het feest van herkenning zijn dergelijke films van een kwaliteit die wij niet van ze gewend zijn.

 

Bedoeld of onbedoeld, wat ik eigenlijk probeer te zeggen is dat pulpfilms gewoon ontzettend gaaf zijn. Of je nou Planet Terror (2007), Troll 2 (1990), Hobo with a Shotgun (2011) of Plan 9 from Outer Space (1959) kijkt, het is evengoed genieten. Kwaliteitspulp hebben we al een aantal keer vertoond in de Zienema, het is nu tijd voor de echte troep. Wat kan je van Cinema Curioso verwachten? Denk vuige blaxploitation, schuimbekkende monsters, sukkelige kungfuzombies, de Turkse E.T., Belgische cultpulp met Herman van Veen en een televisiefilm met Mr. T als jongerenwerker, maar dan nog veel meer! Het ruim twee uur durende materiaal is voorzien van komisch live commentaar van Ronald Simons himself. Goed, dat was wel weer genoeg reclame lijkt me. Nu ga ik Killer Klowns from Outer Space (1988) maar eens kijken, die schijnt onbedoeld nog best goed te zijn!