Het Amerikaanse Real Estate speelt op het gevoel en waagt zich niet aan technische hoogstandjes of inventieve songs. Maar in al die eenvoud voelt hun tweede plaat 'Days' aan als een vergeelde foto van die ene mooie zomer. Het is een 'weet je nog...' op plaat. Onbezorgd mooie muziek, die baadt in de nostalgie.

 

Met dromerige zang, volg met galm en echo, beweegt het drietal zich door mooie, midtempo liedjes terwijl de gitaren melancholisch tokkelen en in elkaar overlopen. Real Estate weet met hun folky rock die specifiek landerige sfeer op te roepen, die het werk van inspiratiebron The Feelies (buiten hun eerste album dan) ook zo kenmerkt. Het levert prachtige liedjes op, zoals de catchy single 'It's Real' en het iets meer ingehouden 'Out of Tune'. Maar eigenlijk scoren alle liedjes ruim voldoende, op deze schijnbaar achteloze en ontspannen ingespeelde popplaat. Het enige nadeel is dat de nummers na verloop van tijd wel erg makkelijk in elkaar overlopen en je iets te weinig onderscheid kunt ontdekken.

 

'Days' is een volstrekte logisch vervolg op het titelloze debuut uit 2009. Real Estate heeft op achteloze wijze hun stijl uitgediept en teruggebracht naar de essentie. Weg is de brakke lo fi, weg zijn de field recordings. Wat rest is heerlijke, kristalheldere gitaarpop, die bol staat van de zomerse nostalgie.