Elke situatie krijgt de sfeer van een verlaten sneeuwlandschap - beklemmend, indrukwekkend, leeg - met de soundtrack van Drive. De nieuwste film van Nicholas Winding Refn is een filmhit die balanceert op de grens tussen filmhuis en bioscoop. Over de film én over de soundtrack wordt met veel lof gesproken, en dat is terecht.

 

De film gaat over het leven van een stuntman die als bijbaan vluchtchauffeur is, iemand die door gespuis ingehuurd wordt om hun zo snel mogelijk weg van de plaats van een delict te rijden. Dit lijkt voer voor een bliksemsnelle actiefilm met de ene na de andere achtervolging, maar niks is minder waar. Drive is namelijk een rustige film waarbij het net zoveel om het verhaal gaat als om de sfeer. De muziek speelt hier een ontzettend grote rol bij, want de soundtrack oefent een enorme kracht uit op de film, omdat er een duidelijke stijlkeuze is gemaakt. Regisseur Hefn zegt zelf dat hij voor een vrouwelijke soundtrack heeft gekozen, omdat de film zoveel masculiniteit uitstraalt.

De soundtrack bestaat uit melancholische liedjes geïnspireerd op synth-pop uit de jaren tachtig. De soundtrack is samengesteld en gecomponeerd door Cliff Martinez die ooit drumde voor Captain Beefheart en de Red Hot Chili Peppers. Het nummer wat iconisch is voor de film, A Real Hero van College, met de memorabele tekst “you have proofed to be a real human being and a real hero” spreekt boekdelen. Het grappige is dat deze tekst zo goed bij de film aansluit door het optreden van Ryan Gosling en diens reputatie van zwijgzame veelzeggendheid als acteur. Achter zijn popachtige exterieur schuilt namelijk een echt mens, hij is niet alleen de zwijgende held, maar ook een wezen met gevoelens, zoals blijkt in de film. Er is zelfs een kort filmpje aan gewijd. Net als Gosling zegt het nummer van College ontzettend veel met weinig woorden. De rest van de soundtrack is overigens ook aan te raden voor liefhebbers van zwoele melancholische synthesizer pop.