Er zijn van die bandbiografieën die lezen net als een sprookje, inclusief het daarbij behorende “eind goed, al goed”.  Zo ook die van het uit Melbourne, Australie afkomstige Rolling Blackouts Coastal Fever.

De 3 zanger/gitaristen (en liedjesschrijvers) van de band, Fran Keany, Tom Russo en Joe White kennen elkaar al van de middelbare school en hadden, voordat ze in 2013 samen met Joe Russo (broer van, bas) en Marcel Tussie (drums) Rolling Blackouts Coastal Fever oprichtten, al in diverse garagebands samengespeeld. In de beginperiode speelden ze vooral in de omgeving van Melbourne, maar dat veranderde toen in 2015 hun eerste EP “Talk Tight” uit kwam, een plaat die hele goede kritieken kreeg. Toen werd heel Australië hun werkterrein, maar daar bleef het ook bij. De band had zich er ook al mee verzoend dat ze hun reguliere banen zouden moeten aanhouden, omdat met de band geen toereikend inkomen zou kunnen worden verdiend.

Dat veranderde in 2017 toen ze hun 2e EP, “The French Press” uitbrachten. Deze plaat werd ook internationaal opgepikt door het SubPop-label. Op basis van deze plaat starten ze ook een tour door Noord Amerika, te beginnen met 5 optredens tijdens SXSW in Austin. In september dat jaar komen ze ook voor de eerste keer naar Europa, inclusief Amsterdam. Toeschouwersaantallen groeiden gestaag.

Vervolgens nemen ze hun eerste volledige langspeelplaat op, genaamd “Hope Downs”. Al voor het uitkomen van deze plaat starten ze een zeer uitgebreide wereldtournee onder de naam “Mainland-tour”. Dit genoemd naar de eerste single,” Mainland”, die van “Hope Downs” wordt getrokken. Het lied “Mainland” beschrijft Tom Tusso’s pilgrimage naar het geboorte-eiland van zijn grootouders en het geluk dat hij heeft gehad als nakomeling van deze Australische immigranten, terwijl tegelijkertijd er een grote vluchtelingencrisis gaande is in die regio en de rest van de wereld.

Deze tour start op het Coachella festival in de VS, en brengt hun vervolgens na een groot aantal optredens in Noord-Amerika, mei 2018 weer naar Nederland, waarbij dit keer ook VERA niet wordt overgeslagen. Na ook de rest van Europa aangedaan te hebben, gaat de band eind augustus weer terug naar Noord-Amerika om dan de tweede helft van september weer even terug naar Austalië te gaan, om vervolgens half oktober weer naar Europa te komen. Na nog enkele optredens in hun thuisland Australië is het jaar 2018 en hun Mainland-tour ten einde.

Ook in 2019 heeft Rolling Blackouts Coastal Fever al weer de nodige optredens verzorgd in zowel Australië als ook Noord-Amerika (samen met hun plaatsgenoten RVG)  met hun supercatchy gitaarpop. Of we ze nog een keer in VERA terug zullen zien, is, gelet op de sterk toegenomen populariteit van de band, afwachten. Dat VERA ze graag terug ziet blijkt wel uit de 6e plek die dit optreden in de jaarlijst van 2018 van beste concerten op het VERA-podium heeft gekregen.

Voor de mensen die benieuwd zijn wat  Rolling Blackouts Coastal Fever vindt van VERA en de VERA-kelderbar, check de website van muziekwebsite Brooklyn Vegan: http://www.brooklynvegan.com/rolling-blackouts-coastal-fever-tell-us-about-their-favorite-bars-of-2018/

 

We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier met deze nieuwe editie van “VERA-Beauties of the Underground-Live”.

Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.