Zo rond 2010 begon in Oost-Nederland een scene te ontstaan met bands die teruggrepen op het eerlijke rauwe rockgitaargeluid. Onderdeel hiervan waren bands als Shaking Godspeed, Black Bottle Riot en Automatic Sam. Ook het label Suburban Records speelde hierbij een grote rol door platen van deze bands uit te brengen. Eurosonic 2012 konden we voornoemde 3 bands al bewonderen in De Walrus, en op 16 mei 2014 bestond het VERA-programma uit achtereenvolgens Texas Radio (de voorganger van The Grand East), Black Bottle Riot en Shaking Godspeed.  Dit allemaal in het kader van de “At The Juke Joint (Suburban Sleazy Listening)”-tour. Een prachtige avond dus, waar we in het kader van “Beauties of the Underground Live” ook uitgebreid aandacht aan schenken, met na begonnen te zijn met het Nijmeegse Black Bottle Riot nu Shaking Godspeed, dat eveneens een, zij het met Achterhoekse roots, Nijmeegse oorsprong kent.

Opgericht in 2009 bestond de band toen uit Wout Kemkens (zang, gitaar), Paul Diersen (bas, toetsen, zang) en Maarten Rischen (drums). In deze samenstelling brachten ze in 2010 eerst de EP “Shaking Godspeed” uit en later dat jaar de volledige LP “Awe” (met de bij ons zeer bekende Andre Dodde op orgel) uit. Ook op de in 2012 uitgebrachte LP “Hoera” kende de band nog deze samenstelling. Daarna ontstonden er een paar personele mutaties, waarbij in 2013 Alexander Damme de plek van Paul Diersen overnam en in 2014 de band werd uitgebreid met Rocco Ostermann (gitaar, zang). In deze bezetting maakten ze hun 3e volledige langspeelplaat met de futuristische titel “Welcome Back Wolf” en stonden ze ook op 16 mei 2014 in VERA met hun energieke gitaarrock.

In 2016 kwam nog de volgende bezettingswijziging doordat Maarten Rischen vertrok en werd opgevolgd door Ruben van Asselt. In deze bezetting werd onder de vlag van Orkater/De Nieuwkomers  samen met Iona daniel en Rineke Roosenboom de muziektheatervoorstelling “Rumspringa” gemaakt. Shaking Godspeed bestaat nog steeds in deze bezetting, maar Wout Kemkens en Rocco Ostermann zijn de laatste jaren vaak actiever met hun andere projecten zoals Donnerwetter en hun laatste project De Niemanders met muziek en verhalen uit de Nederlandse gevangenissen.

Maar in deze “Beauties of the Underground Live” kijken we terug met een selectie uit het VERA-optreden van Shaking Godspeed op 16 mei 2014. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.