“Groningen mag best gezien worden als de officieuze undergroundhoofdstad van Nederland,” lazen we deze week op 3voor12 in een artikel over de Nederlandse undergroundscene (vooral even lezen als je dit stukkie uit hebt). Ja, we zitten hier best goed in het Noorden, maar komende donderdag is het wel de moeite waard om even de oversteek naar Amsterdam te maken. In de Melkweg vindt daar dan The Sound Of The Dutch Underground plaats: een festival met meer dan twintig Nederlandse bands  die allen onder ‘underground’ vallen te scharen. Vage en discutabele term, maar het komt gewoon neer op alleen maar Nederlandse bands en toch een erg tof programma.

Beetje achtergrondinfo: met The Sound of the Dutch Underground wil muziekplatform Subbacultcha! een ode brengen aan de Nederlandse underground muziekscene. Er is een labelmarkt met verscheidene Nederlandse labels. Daarnaast spelen er dus ruim twintig bands die de diversiteit van de scene laten zien: atmosferische ambientartiesten als Eklin, Herrek en Mike Koldin, noiserock en garage van WOLVON, Those Foreign Kids en Vox Von Braun, shoegaze van Space Siren, donkere elektronica van Facade, H-SIK, Body II Body, Lemontrip en Glass Eyes, wave-indie van zZz, April en Nouveau Vélo, de sixties sound van Earth MK II en Spilt Milk en experimentele klanken van Earth Control, Bismuth, Vakantie, Harry Merry, Palmbomen (dj set) en Mere Duo. De timetable is hier te vinden.

En ja, al die bands hebben al lang in Groningen gespeeld of komen vanzelf eens hier. Maar op 21 maart heb je de meest interessante bands uit Nederland in één keer bij elkaar, en dat kon nog wel eens een ontzettend geslaagd feestje gaan worden!