Opgericht in Montreal, Canada in 2007 door Ben Shemie (zang/gitaar) en Joe Yarmush (gitaar/bas) werd Suuns al vrij snel een kwartet met de komst van Liam O’Neill (drums) en Max Henry (bas/toetsen). De muziek van de band betreft een mix van indie, kraut en shoegaze. De band nam de tijd om zich te ontwikkelen en bracht eerst de EP “Zeroes” (genoemd naar de eerdere naam van de band) en vervolgens hun  eerste langspeelplaat “Zeroes QC”   uit. Deze plaat maakte indruk en leidde tot het tekenen bij het platenlabel Secretly Canadian. Ook in Groningen maakte de plaat indruk en op 11 mei 2011 stond de band dan ook voor de eerste keer op het VERA-podium. De show werd zeer gewaardeerd door het VERA-publiek en kwam op de 4e plek in de jaarlijkse VERA-poll voor het beste optreden van het jaar.

De band ging onverstoorbaar verder en bracht in 2013 hun 2e plaat “Images du Futur” uit. Inmiddels was men ook een samenwerking gestart met de Libanese folkmuzikant Radwan Ghazi Moumneh (artiestennaam Jerusalem in my Heart), wat uiteindelijk zou leiden tot de in 2015 uitgebracht plaat “Suuns and Jerusalem in my Heart”. De Europese tour ter promotie van deze plaat bracht de band op 18 oktober 2015, samen met Radwan Ghazi Moumneh,  opnieuw in VERA.

Ook in 2016 (“Hold/Still”) en 2018 (“Felt”) bracht de band nog nieuwe platen uit, beide nog op Secretly Canadian.  Vervolgens stapte de band over naar Joyful Noise Recordings, welk label in 2020 de EP “Fiction” uitbracht. Op deze EP doet Radwan Ghazi Moumneh  weer mee op een nummer en ook Amber Webber (Lightning Dust, daarvoor ook Black Mountain) levert met haar prachtige stem een bijdrage aan het nummer “Death”.  Ook is de band inmiddles teruggebracht tot een trio vanwege het vertrek van Max Henry. September 2021 komt hun 5e reguliere langspeelplaat “The Witness” uit. Hierop doet Max Henry nog op enkele nummers mee. Als alles mee zit komt de band najaar 2021 ook weer naar Europa, waarbij ook Nederland, zij het niet VERA, wordt aangedaan.

Maar in deze Beauties of the Underground Live kijken we terug op het eerste optreden van Suuns in VERA met een selectie uit dat optreden van 11 mei 2011. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.

 


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.