Het is aankomende zaterdag (10 september) weer tijd voor muziek in de oren, genieten geblazen en voetjes van de vloer. Het jaarlijkse muziekfestival met Amerikaanse roots, TakeRoot, zal weer het dak van de Oosterpoort in Groningen gaan blazen.

TakeRoot laat zich kenmerken door eigenzinnige Amerikaanse muziek. De ondertitel "past, present and upcoming American Music", doet groot talent en nieuwe ontdekkingen vermoeden. En wat betreft het ontdekken van nieuw talent komt Vera om de hoek gluren. Vele namen die de afgelopen jaren op TakeRoot hebben gestaan, zijn al jaren bekend op het podium van Vera.

The Tallest Man On Earth, Megafaun, Man Man, Kurt Vile & The Violators en The War On Drugs zijn de namen van de 2011 Line up die in het verleden al eens in Vera speelden. The Tallest Man On Earth werd in de vorige Vera-poll zelfs tweede in de strijd om beste concert van het jaar. Kurt Vile, ook bekend van The War On Drugs, brengt binnenkort een nieuwe EP uit "So Outta Reach", na het grote succes van zijn album "Smoke ring for my Halo". Nog maar een aantal weken geleden verwende Vile het Vera-publiek met een topconcert.

De line up wordt compleet gemaakt door Jolie Holland, Matthew and the Atlas, Dan Baker, Josh T. Pearson, Ron Sexsmith, C.W. Stoneking en The Secret Sisters. Israel Nash Gripka wordt op dit moment met zijn 2e album in New York getipt als dé Americana-sensatie van 2011. Ook wordt hij met zijn rauwe en pakkende stem vergeleken met Neil Young en John Fogerty. Pokey LaFarge brengt ons 80 jaren terug in de tijd. De jaren van de "grote recessie en roerige jaren '20", de jaren van ongekende weelde en zwaar verval. Hij brengt ons Jazz, Blues en Ragg Time, wisselend, verrassend en aangenaam.

Ikzelf zal sowieso present zijn bij TakeRoot, naast mij hopelijk menig Vera medewerker. Het wordt een avond van Americana-sfeer, gitaren, emotievol gezang vanuit de tenen en een stiekeme knipoog naar de "oude vrienden van Vera". Zoals ze zeggen: "Beisein ist mitmachen", dit verhaal krijgt een staartje...

Marielle