Er hebben maar weinig concerten in VERA’s grote zaal plaatsgevonden waarbij onze programmeur Pepr niet aanwezig was. Maar op 16 maart 2007 deed de door Igor Wijnker in zijn mooie boek “Rockcity” beschreven situatie:  “Op zeker moment verschijnt ook steevast Peter Weening. Altijd op dezelfde plek: met zijn linkeroor nog net niet in de baskast van de metershoge geluidstoren”  zich niet voor. Want terwijl The Long Blondes voor de eerste keer optraden in VERA zat onze Pepr de nodige duizenden mijlen westwaarts  in Austin, TX bij het jaarlijkse SXSW-festival. Daarmee heeft hij, in tegenstelling tot ruim 300 betalende bezoekers en de nodige VERA-medewerkers, een leuk en energiek concert gemist. Maar met deze VERA-Beautie of the Underground-Live krijgt hij alsnog de kans er wat van mee te krijgen, evenals anderen en bezoekers die het graag nog eens terugzien (overigens geldt het voorgaande ook voor het optreden van Triggerfinger van 15-03-2007, dat al eerder in het kader van VERA-Beauties of the Underground-Live is gepresenteerd).

The Long Blondes komen uit Sheffield, UK, en zijn in 2003 opgericht. Bezetting: Dorian Cox (lead gitaar en toetsen), Kathryn Hollis (bass en achtergrondzang), Emma Chaplin (rhytmgitaar, toetsen en achtergrondzang), Kate Jackson (zang) en Mark Turvey (drums).

Hoewel ze in eerste instantie leken mee te liften op het succes van hun plaatsgenoten The Arctic Monkeys, week hun stijl mijlenver af van de toen geldende Sheffieldtrend. Kenmerken van de presentatie van The Long Blondes waren glamour, mysterieus en stijlvol. Maar, ze maakten goede muziek, met vaak teksten die er wel toe doen. Duidelijk hoorbaar is ook dat zangeres Kate Jackson haar inspiratie heeft opgedaan bij bands met een frontvrouw, zoals Siouxsie and the Banshees en Blondie.

Na de nodige goed ontvangen singles bracht de band eind 2006 hun eerste langspeelplaat “Someone To Drive You Home” uit. In het kader van de tour ter promotie van deze plaat deed de band op 16 maart 2007 ook voor de eerste keer VERA aan. Dat optreden bieden we jullie nu ook aan in onze serie “Beauties of the Underground-Live”.

April 2008 verscheen hun tweede langspeelplaat “Couples”, en ook bij de tour in het kader van deze plaat deed de band op 1 mei 2008 VERA weer aan. De band bouwde gestaag aan een fanbase tot in juni 2008 het noodlot toesloeg. Net terug van een tour door de USA kreeg  Dorian Cox, leadgitarist en ook belangrijkste songschrijver van de band, op zijn 27e een zware beroerte, waarbij de rechterkant van zijn lichaam lange tijd verlamd bleef. Als gevolg hiervan moesten veel optredens worden afgezegd. Omdat onduidelijk was hoelang het herstel van Damien zou duren, besloot de band te stoppen. Op 20 oktober 2008, tegelijkertijd met het verschijnen van de verzamelplaat “Singles”, werd dit besluit wereldkundig gemaakt.

Uiteindelijk is Damien wel hersteld en maakt hij ook weer muziek, maar The Long Blondes zijn niet meer bij elkaar gekomen. Wel is zangeres Kate Jackson nog solo gegaan, eerst onder de namen Madame Ray en The Kate jackson Band, en later heeft ze in 2016 onder eigen naam nog in samenwerking met Bernard Butler (vh. Suede)een plaat met oude(re) demo’s uitgebracht, genaamd “British Road Movies”. Niet helemaal de kwaliteit van The Long Blondesplaten, maar wel dezelfde kenmerkende  “uncanny knack for a decent pop hook”.

We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier met deze nieuwe editie van “VERA-Beauties of the Underground-Live”.

Dit videoproject van Teus Druyff is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.