Het was de eerste avond van een lange Europese tour voor The Luyas, toen ze op 23 april 2011 in VERA stonden. Ze waren de dag ervoor al gearriveerd, en duidelijk helemaal ondersteboven van de gastvrijheid waarmee ze in VERA werden ontvangen. Iets wat ze tijdens het optreden ook regelmatig lieten merken. Tot nu toe is het voor The Luyas bij dit ene VERA-optreden gebleven. Ze hadden op 27 april 2013 terug zullen keren voor een mooie dubbel met Widowspeak, maar dat moesten ze jammer genoeg afzeggen.

The Luyas is in 2006 opgericht in Montreal, Canada. De band begon als samenwerking tussen  Pietro Amato (toetsen/hoorn),  Jessie Stein (zang/gitaar/moodswinger ) en Stefan Schneider (drums). Later komt daar ook nog Mathieu Charbonneau (wurlitzer) bij. In deze samenstelling brengen ze in 2009 hun eerste LP “Faker Death” uit. In 2011 volgt dan “Too Beautiful To Work”, de plaat die de band ook in VERA brengt. In 2012 verlaat Stefan Schneider de band, en hij wordt vervangen door Mark Wheaton. In deze nieuwe samenstelling maken ze hun derde LP “Animator”, die in 2012 verschijnt. Het duurt vervolgens tot 2016 voordat er weer nieuw werk verschijnt, de EP “Says You”. Hierop doet ook Stefan Schneider weer mee en is Mathieu Charbonneau vervangen door gitarist Michael Feuerstack. In 2017 verschijnt dan nog de tot nu toe laatste LP “Human Voicing”, geproduceerd door Jace Lusak van The Besnard Lakes.

In deze Beauties of the Underground Live kijken we met jullie terug op het enige VERA-optreden van The Luyas op 23 april 2011. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.

Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.