Lemonheads

Uit de rijke Vera archieven is weer een fijne ‘imaginaire’ concertagenda samen te stellen…

01. Cosmic Psychos (Australië/1998) Beperkte keuze vandaag, maar dan is Cosmic Psychos altijd lekker; speelde tussen 1988 en 2012 8x, deze in 1998 was de 7de.

02. Deus (België/1994) Hier staat de keuze buiten kijf; grote, grootse band.

03. The Muffs (USA/1993) Heerlijke punkband met Kim Shattuck; special voor El.

04. Lemonheads (USA/1992) Same as 1 september; dit was de 3de van 5 keer Lemonheads in Vera.

05. Tuxedo Moon (USA/1980) Duistere, intelligente, art wave uit de hoogtijdagen; met o.m. Blaine L. Reininger; maakte live ook gebruik van film.

06. Skik (NL/1996) Zomaar even wat ‘gekkigheid’ er tussendoor; alhoewel, Daniël Lohues is op dit moment misschien wel de grootste artiest van Noord Nederland.

07. Conflict + Omega Tribe + Hollands Glorie (2x UK-NL/1982) Niet vanwege goed, mooi of leuk maar omdat het wellicht de meest vreselijke kut avond was in de Vera geschiedenis; agressie, nare sfeer, wurgstokjes, kapot glas en er kwam maar geen einde aan de avond, of zeg maar nacht want toen begon het nog na 11 uur en ging al gauw door tot ver na tweeën.

08. The Chesterfield Kings (USA/1987)Uit de tijd dat het nog een overheelijke garageband was met gouden melodieën, want later werd het een overbodige ‘hardrockband’.

09. Streetbeats (Grunnen/1979) Het Groninger Springtij (hausse aan lokale bands) voltrok zich vooral in de Groninger binnenstads café’s, maar soms stond er ook een in Vera zoals deze met Jan Rot.

10. Andreas Dorau Und Die Marinas (Duitsland/1982) En een paar jaar later had je dan dat equivalent over de oostgrens genaamd Die Neue Deutsche Welle.

11. Dr Feelgood (UK/1979) Super vette zweterige pub rock bluesband  met de charismatische Lee Brilleaux (Lee Collinson) als voorman/zanger; mede oprichter Wilko Johson was er toen al niet meer bij, die komen we verderop tegen.

12. Giant Sand + The Band Of Blacky Ranchette + Rainer Und Das Combo (3x USA/1986) Meer dan 3 uur durende ‘revue’ (pas na half 3 ‘s nachts afgelopen) waarin de besetting zo om de 20 minuten deels wisselde om een set van de andere band te spelen; LEGENDARISCHE AVOND won uiteraard de Poll dat jaar.

13. Clock DVA (UK/1983) In tegenstelling tot Human League en Heaven 17 ‘the sound of DARK Sheffield’. Tweede versie van de band van Adi Newton, want de eerste was in 1981 opgeheven en deels doorgegaan als The Box, dat hier 2x met veel succes speelde.  

Grandaddy

14. Grandaddy (USA/1998) Fijne Americana indie rock band uit California hield er in 2006 mee op maar warden dit jaar heropgericht. Speelden eerder tijdens de verbouwing van Vera ook nog eens in de Kelderbar; buiten een nightliner, binnen elke centimeter benut om al het spul kwijt te kunnen en ook nog een hoop publiek.

15. Medium Medium + Roeg Toeg (UK-Grunnen/1981) In Vera zeer populaire funkende wave band (hit Hungry, So Angry) speelde hier 3x in 1 jaar + 2 weken. Dit was de 2de met legendarische Grunneger punkband, met Kip oet Westerbrouk op zang, als support.

16. U2 + The Jesus And Mary Chain (Ierland-UK/1980-1985) Ik kan niet kiezen… zal je net hebben, twee joekels van namen speelden hier op zelfde datum…

17. Sail-Joya (NL/1976) Was in juni in Paradiso bij Mars Volta waar Le Butcherettes drummer Lia Braswell (ze deden daar de support, niet onlogisch want Omar zit er ook in) mij vroeg of ik Sail-Joya kende… Die kende ik tot haar grote vreugde, die zag ik hier ook ooit, totale euforie… Maar hoezo? Wel, haar moeder speelde daar in.

18. L7 (USA/1990) Eerste en verreweg beste keer van de vet rockende meiden .

19. Wilko Johnson’s Solid Senders (UK/1978)  Zie ook Dr Feelgood hierboven.  Speelde later nog in The Blockheads van Ian Dury. Kijk filmpje Wilko Johnson Joolz Holland 2011 op You Tube en zie hoe 40 jaar ROCK’N’ROLL er uit ziet…

20. The Nomads (Zweden/1985)  Als de keuze dun is nemen we gewoon een Cosmic Psychos of zoals hier Nomads; in totaal waren de garagerockers hier 7x.

21. Editors (UK/2005) Tegenwoorde een joekel van een band (of gaat het alweer wat minder?), ooit hier geboekt voor 800 euro garantei.

22. DAF (Duitsland/1981) De eerste Vera Pollwinnaar was een electroband…  Grootste hit: Der Mussolini.

23. Dinosaur Jr (USA/1987) Een van de grootste Vera-huisfavorieten ooit….

24. Green On Red (USA/1985) Voorman Dan Stuart was laatste nog op Take Root in De Oosterpoort te zien. Dat schijnt vrij droevig geweest te zijn in totale tegenstelling tot de zompige meeslepende Green On Red concerten in de 80ies.

25. The Popgroup (UK/1979) Destijds wellicht de meest vooruitstrevende ‘punkband’ met lange slungel Mark Stewart als voorman. Heb nog het volledig afgedragen t-shirt van de grootste hit We Are All Prostituse, met foto van Margareth Thatcher, in de kast liggen.

26. The Nits (NL/1978) Voor je vader of je moeder, deze grote naam uit de Nederpopgeschiedenis.

Butthole Surfers

27. Butthole Surfers  (USA/1985) + Rollins Band (USA/1985) + Scream (USA/1988) Kan weer even niet kiezen… resp. mijn mooiste boeking ooit, eerste keer ‘big howler’ Henry Rollins en enige keer Dave Grohl, toen nog een ultiem jonkie en drummer van Scream.

Butthole Surfers speelde 2 weken eerder als invaller/onbekende band op Pandora’s Music Box in Rotterdam. We zagen daar Kramer rondlopen (was hier eerder met Shockabilly geweest) en vroegen wat ie hier deed. Wel, hij was tijdelijk bassist van BH. Hij stelde ons in de verder volledig lege kleedkamer de band voor en vond dat ze ook in Vera moesten spelen. Manager greep de agenda: over 2 weken? OK! Later die avond werd de band de sensatie van het festival (waar ook Sonic Youth speelde) en nadien puilde de kleedkamer uit van hip volk en journalisten. Maar wij hadden dus dat concert al geregeld. So cool! Op de rider stond een ‘stuffed animal’; heb toen bij een dumpwinkel ene manshoge Pino op de kop getikt die door Gibby op het podium totaal vernietigd werd waarop nog jaren lang de schuimrubber vulling in gaten en kieren werd teruggevonden.

28. The Gun Club (USA/1990) Bij een beperkte keuze kunnen we altijd vooruit met een Cosmic Psychos, een Nomads of, zoals vandaag, The Gun Club. Huisheld Jeffrey Lee Pierce speelde hier tussen 1983 en 1993 liefst 9x, 7 keer als The Gun Club, 2 keer als Jeffrey Lee Pierce Quartet.

29. Sebadoh (USA/1992)  De Vera analen melden 5x Dinosaur Jr, 1x J Macis & The Fog en maar liefst 6x Lou Barlow’s Sebadoh; dit was de eerste keer.

30. Twice A Man (Zweden/1983) Niet vanwege de band hier opgenomen maar omdat ik Ron Jans die avond voor het eerst ontmoette. Deed die avond de merchandise voor de band en daar stond ie zo maar voor me om een cassette te kopen, de linksbuiten van FC Groningen…

31. Ronald Shannon Jackson & the Decoding Society (USA/1981) Eerste van 3 keer dat deze meesterdrummer hier te zien was. Bassist was Melvin Gibbs, die later opdook in de Rollins Band, en gitarist de onnavolgbare (Jimi H. was nooit dichterbij…) Vernon Reid, late beroemd geworden  in Living Colour.