Donderdag 11 oktober zal Groningen weer overstelpt worden met muziek, muziekliefhebbers en artiesten. Er is een evenement, een grátis evenement. De POPronde, het reizende muziekfestival, zet Groningen op zijn kop. 28 bands, 20 locaties. Wat kunnen we zoal verwachten dit jaar? Als wervelende reporter presenteer ik u een greep uit het program.

De Cortonville sessies komen voort uit het online muziekplatform van Eric Corton. Hier kan de bezoeker genieten van intieme (semi)akoestische concerten. Bij ieder optreden, die opgenomen zal worden voor op de website, kunnen louter 30 bezoekers aanwezig zijn, dus schrijf je in op de intekenlijst van het oude postkantoor! Vol = vol.

Mister en Mississippi kenmerkt zich eigenlijk als fortuinlijk uit de hand gelopen schoolproject. Wat begon als een opdracht van de Herman Brood academie, wordt nu getipt als zeer veelbelovende act van Nederlandse bodem! Ze speelden in korte tijd reeds in Paradiso, bij 3fm, als voorprogramma van Patrick Watson en ook sleepten ze de Amsterdamse Popprijs binnen. De muziek kenmerkt zich door een episch groots geluid, sferische rifs en meeslepende klanken. De optredens nemen je gedachten voor even mee op reis, met een rouwe beat die je met beide voeten op de grond houdt.
21:00 in Flat Iron & 22:30 in het oude Postkantoor

De jonge singer-songwriter Lucas Hamming leerde zichzelf op 11-jarige leeftijd gitaar spleen. Nu, 6 jaar later, speelt de jonge muziekvirtuoos grote en kleine zalen plat, onder andere als support van Yori Swart, maar ook is hij te horen als soundtrack van de Nederlandse film Lover or Loser. Grote voorbeelden voor Lucas zijn Bob Dylan, Alex Turner (Artic Monkeys) en Jeff Buckley. Zijn muziekstijl valt dan ook als best te omschrijven als solide, meeslepend, helder en met erg veel emotie. Een jonge muzikant die we zeker in de gaten moeten houden.
16:30 in de openbare bibliotheek, 21:00 in De Jongens van Hemmes

Dyzack laat zich het beste omschrijven als gitaarwonder. Zelden iemand gezien die zo'n kunde tentoonstelt op gitaren met 6 of 12 snaren, zichzelf begeleidend op de mondharmonica ook nog daarbij. Of het nog niet genoeg is kan deze man ook nog eens zingen, en dat alles tegelijk. Dyzack is geen onbekende in de muziekwereld, toch, aan iedereen die hem nog nooit live heeft zien spelen, ga dat zien! Ruig, mooi, kundig, vet.
20:30 in de Spieghel

Dyzack. foto: Marcel Krijgsman

Wie meer houdt van het harde rag en beukwerk, kan ik zeker aanraden even te koekeloeren bij John Coffey. De Utrechtse Punk band had op 27 september hun albumrelease waarvan de kritieken niet voor de poes zijn, 4 van de 5 sterren, een "9 out of 10". Een aanstekelijke combinatie van keihard knallen en raggen versus een juiste dosis pop. Onze Duitse Oosterburen zijn reeds helemaal verliefd op deze band, wellicht jij ook nadat je hebt staan springen en zweten op het muziekgeweld?
22:15 in Cleopatra

Het Rotterdamse Indiecollectief: "S as in Assassins" wordt genoemd als parel binnen het weerbarstige muziekklimmaat van de Maasstad. Opzwepende ritmes, pakkende melodieën, koorzang, kortom, liedjes die je de hele avond nog blijft na-neuriën. Indiepop zoals indiepop ooit bedacht was, met een aantal avontuurlijke uitstapjes die het concert weer tot een interessant geheel maken.
21:15 in het oude postkantoor, 23:00 in Simplon

Op een avond vol verschillende stijlen en genres mag een dosis folk-country natuurlijk niet ontbreken. Hiervoor zorgt singer-songwriter Bardt van der Dennen, beter bekend als Birdt. Nummers die je half laten wegzinken in melancholie, of je er juist uit trekken door de no-nonsense teksten. Birdt heeft sinds 2007 al veel aandacht gekregen in de media, mede door zijn pakkende nummers vol inhoud, eerlijkheid en belofte. Daarom ook de belofte dat de eenvoud van de nummers louter schijn is, laat je meeslepen.
22:30 in de Kelderbar van VERA

Als afsluiter van de POPronde baant men zich massaal een weg naar VERA, mochten ze daar niet al aanwezig zijn van de bands eerder op de avond. Als afsluiter, en wie zal het zeggen wellicht de kers op de sorbet, Nouveau Velo. Waar de Helmondse band met hun eerste EP met name de Britt-pop kant van de muziekgenres bezong, reiken ze met de tweede demo een stuk verder. Vergelijkingen met, het bij Veranen populaire, Cloud Nothings komen naar voren, waaruit we kunnen concluderen dat de muziek heerlijk neigt naar Americana. De verwachting is een avond vol opzwepende rauwe melodieën en vooral veel diversiteit. Laat ze hun nieuwe geluid eruit knallen, laat ons even vergeten dat dit talent uit Helmond komt, niet van overzee.
0030 in VERA