Nadat ze eerst op 1 mei 2015 in het kader van Downstage Extra al in VERA’s kelderbar hadden gestaan, met als resultaat de eerste plek in de jaarlijkse VERA-poll voor “downstage extra”,  stond het Londense Ultimate Painting op 13 maart 2016 al in VERA’s grote zaal.  Ook daar vielen hun sprankelende gitaarmelodieën goed in de smaak bij het VERA-publiek.

Ultimate Painting was (helaas verleden tijd, want de band is in 2018 opgebroken vanwege “an irreconcilable breakdown”) de band van Jack Cooper (die we eerder al in 2013 met Mazes in VERA hebben gezien) en James Hoare (die met Veronica Falls op Eurosonic 2012 in De Spieghel en Plato stond).  Opgericht in 2014 hebben ze toch in de relatief korte tijd van 4 jaar 3 studioalbums (“Ultimate Painting” (2014). “Green Lanes” (2015) en “Dusk” (2016)) en een live album “Live At Third Man Records” uitgebracht. Op het moment van hun break-up was ook het vierde studioalbum “Up!” al klaar, maar dat is uiteindelijk niet uitgebracht.

Jack Cooper is nog steeds heel actief in de muziek. Nu in de band Modern Nature, waarmee hij al weer een EP, een mini-album en de volledige langspeelplaat “How To Live” heeft uitgebracht. Van James Hoare horen we de laatste jaren beduidend minder.

Maar in Beauties of the Underground Live kijken we terug op de heerlijke sound van Ultimate Painting via een selectie uit hun grote zaal optreden van 13 maart 2016. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.