Het zal je als oplettende lezer niet zijn ontgaan, aan het eind van elk jaar vind je in de VeraKrant en sinds enkele jaren ook op de Vera site een vaste bijlage: de Vera Poll. Al sinds 1981 is de Poll het instrument, waarmee Vera haar bezoekers raadpleegt over het Vera concert- en filmaanbod van het afgelopen jaar. Het is Vera-programmeur annex statisticus Peter Weening, die destijds de aftrap van de Vera Poll verzorgt met de concertlijst van 1981 op A4-formaat. Aan de hand van het vergeelde dertig jaar oude Grote Vera Poll Boek duik ik samen met hem in de cijfers van de roemrijke geschiedenis van Vera. Het Vera-icoon aan het woord.

Uit welk oogpunt ben je destijds met de poll gestart?

Ah, dat ziet er lelijk uit, dat is de eerste! Haha, moet je hier maar lezen:
"Ten eerste is het de bedoeling iedereen een indruk te geven van wat er zoal in Groningen geweest is over Vera. Ten tweede om aan de hand van een volledige lijst een en ander weer even terug te laten komen in de geest om daarna ten derde het eventueel leukste, mooiste, beste, etc. er uit te kiezen. een doodordinaire poll dus. Ook wij. Toch hopen wij dat, veel mensen hun mening geven en ingevulde exemplaren inleveren, zodat wij een beeld kunnen vormen van hoe het allemaal ontvangen is."
Tja, dat heb je dan. De NME had er een, The Sounds, al die Engelse bladen. Ik ging in die tijd altijd naar Engeland toe en volgde al die Engelse bladen. OOR had er natuurlijk een. Dus wij moesten ook een poll. Aan het eind van het jaar zet je altijd alles even op een rijtje en dan kun je er net net zo goed gewoon een poll van maken.

Hoeveel mensen hebben die eerste poll eigenlijk ingevuld?

Dat waren er volgens mij maar dertig ofzo. Het is van dertig opgelopen naar driehonderd. In wezen maakt het nooit zoveel uit, of het nou driehonderd zijn of minder. Na een stuk of honderd heb je al een beeld en dat wordt in het vervolg gewoon bevestigd. Dan heb je alleen nog maar details. Dat hangt er ook weer een beetje van af of bepaalde groepen, zoals bijvoorbeeld de hardcore gemeenschap, in het laatste weekend nog even met een bombardement komen. Dan heb je nog wel eens een oproep en heb je een bepaalde sektarische groep, die even zijn favorieten naar voren duwt. Dat is de laatste jaren eigenlijk helemaal niet meer zo geweest.

En dat heeft dan de uitkomst wel eens beïnvloed?

Ach, dan stijgen bepaalde concerten een klein beetje. Dat heeft er nooit toe geleid, dat er daardoor een andere winnaar uit de bus  kwam. Ik moet ook zeggen, er heeft nog nooit een rare band gewonnen. Het is wel opvallend dat DAF de eerste keer heeft gewonnen.

Je hebt er uiteindelijk allerlei onderwerpen bij gehaald. Hoe was dat bij de eerste polls?

Even kijken, zie je, dat is meteen ook beter ontworpen. Tot en met 1984 had je alleen concerten. In 1985 hadden we ook een top 10 van de slechtste concerten. Haha, kijk, Clan Of Xymox, Grote Prijs Van Nederland. In 1987 hadden we voor het eerst de platen. En 'Concerten Elders'.

Pepr met poll-boek

Is er in het algemeen een overeenkomst te vinden tussen de platen top 10 en de concerten top 10?

Dat hoeft niet zo te zijn, Het is natuurlijk niet altijd zo, dat als een plaat uitkomt, die band in dat jaar gespeeld heeft. En je hebt natuurlijk ook van die ontzettende live-bands, zeker in de 80-er jaren. Naked Prey bijvoorbeeld. Die zijn dan op plaat weer wat minder. Kijk die plaatwinnaars, dat zijn natuurlijk vaak geweldige klassiekers (wijst op Dinosaur Jr - 'You're Living All Over Me'). En dan heb je nog van die local favorites. Wat op dit moment Royal Headache zou zijn, dat was bijvoorbeeld in 1987 The Mice. En er zit natuurlijk wel een grote band tussen, zoals R.E.M. Die platenlijst is altijd een combinatie geweest van echt wel de beste platen van het jaar en wat grote namen. Kijk, hier in 1988, daar staat ook gewoon Public Enemy tussen, Sugarcubes, Metallica. En hier: The Strokes, Tool, Slayer. Later krijg je wel steeds meer grote namen, meer overeenkomst met de OOR-lijst.

Het is wel zo, dat je de live top 10 ook redelijk hoog terug kunt vinden in de platenlijst?

De platenlijst is natuurlijk veel breder, daar kun je uit alle bands kiezen. Maar het beste van de concerten zie je vaak wel hoog terug in de platenlijst. Of de winnaar van zowel concerten als platen wel eens één op één is geweest en dus de dubbel heeft gehaald? Screaming Trees staat me bij. In 1989. Even verder kijken. Ja, hoor nog een, Jon Spencer Blues Explosion! Die hebben in 1993 ook de dubbel gepakt. En in 1994. Twee keer op rij, met 'Extra Width' en 'Orange'. De era van de Blues Explosion! Blonde Redhead, die hadden in 1997 ook de dubbel en zelfs brons en goud in de platenlijst. Hee, 1999, Mogwai! Mogwai ook! En het zou in 2000 ook wel eens zo kunnen zijn met At-The-Drive-In. Ja hoor! Die hebben er zelfs drie, ook de beste single! De triple! Zo zie je, stuk voor stuk zijn dat ook legendarische huisbands. In 2000 hadden we dus nog singles. Dat is er eind 80-er jaren bijgekomen, dat was toen nog hip. Nu is dat er uit gegaan. Moet je zien, gewoon nog 50 singles, dat kan nu niet meer. En hier weer een dubbel, The Thermals, ook zo'n typische Vera-band.
Je ziet er ook wel een beetje de periodes aan af. De noise-periode, Mogwai, God Speed You Black Emperor.  De periode Blonde Redhead, Blues Explosion. Ha, kijk, hier sta ik zelf nog op het podium, Mad Cowboy Experience. Dan heb je de Gories rock'n'roll-tijd, opkomst van de Kelderbar, dat je overal kon spelen. De rock'n'roll-bandjes, het Vera Actie Festival, Rumble en natuurlijk de Hobbyrockers, die vaak winnaar van Downstage zijn geworden. Downstage, dat er  in 1992 bij kwam. Daarvoor, in 1990, kon men al de beste labels, tv-programma's en magazines kiezen. En zie je tevens de intrede van Dead Moon. In 1989, een ontzettend goed jaar, was er een extra poll van de beste bands van de 80-ies,  gewonnen door Sonic Youth. Ik heb ooit nog een poll aller tijden gedaan. Maar waar heb ik die nu gelaten? Hier 1986, ook mooi.

The Gun Club is daar pas op plaats 9 terug te vinden.

Ja, wat wil je, de concurrentie was moordend! Wipers, Sonic Youth, Butthole Surfers, Big Black, Replacements! Sorry hoor, zie dan maar op 1 te komen.
En wat je vroeger meer had dan nu, is dat lokale dingen hoog in de top 10 eindigen. Alhoewel vroeger, hier  staat Jammah Tammah in 2002 nog op 10. En Obtuse, ook hoog. De metals weten hun lokale helden wel te waarderen. Green Hornet komt ook vaak terug in de uitslagen van de poll. Haha, kijk, Moonlizards, kom je er zelf ook nog in voor. Hier zien we later Shikari nog. Tegenwoordig lijkt het wel moeilijker te zijn voor de lokale scene om mee te doen. Of dat iets zegt over het aanbod van de lokale scene? Daar zou je je vraagtekens bij kunnen zetten. Vroeger was dat toch wel anders.

Dinosaur Jr.


Uiteindelijk kan de bezoeker kiezen uit een scala van onderwerpen. Ook gekke, niet-muziek gerelateerde onderwerpen, zoals bijvoorbeeld voetbal zijn er bij gekomen. Hoe zit dat?

Dat voetbal er bij is gekomen hangt samen met ons Vera-team, waar we begin 90-er jaren mee begonnen. Haha, moet je hier zien, onze medewerkers Koos en Ricky gekozen tussen de wereldsterren van het Vera Poll-elftal!
Leidend is natuurlijk het papierformaat, wat past er allemaal op. Tegenwoordig zijn er weer wat onderwerpen afgegaan vanwege de papieren versie. Er zijn teveel bands, daarom wordt er nu bijvoorbeeld een selectie gemaakt van voorprogrammma's. Ik denk dat we volgend jaar geen papieren versie meer hebben, alleen internet. Dan kunnen we alles weer meenemen.
Maar er was toch ergens een poll, die heeft Joy Division gewonnen, die  kan ik nu even niet vinden. Dat was een Vera Poll Aller Tijden.  Dat zou je eigenlijk om de zoveel tijd moeten doen. Januari 1980 stond Joy Division hier. Toen bestond de poll nog niet, konden ze hem ook nog niet winnen. 1981 was ook het eerste jaar dat ik het hele jaar programmeur was, ik ben half 1980 begonnen. Trash That Beat ben ik in november 1983 begonnen uit boosheid over de bezoekersaantallen van Sonic Youth. Peter Pusherman.

Heeft er wel eens een band gewonnen, die je zelf niet op 1 zou hebben gezet?

Je zet ze natuurlijk niet op 1, je geeft rapportcijfers. Twee jaar geleden was er even een ander systeem, men kon een top 10 kiezen, maar daar zijn we van terug gekomen. Er doen veel medewerkers mee, die zien heel veel concerten en dan kunnen ze maar 10 concerten kwijt. Het maakt verder niet uit welk systeem je kiest, er komt natuurlijk altijd een winnaar, maar ik vind dat systeem (rapportcijfers) het beste. Onvoldoendes gaan zo ook meespelen. Er zijn ook mensen die iets niet goed vinden. Er is een geheime formule, waarin iedereen evenveel kans heeft. Het ene concert heeft meer bezoekers, de ene band krijgt meer cijfers, het moet niet automatisch zo zijn dat een druk concert automatisch hoger komt, daar zitten weegfactoren in.
Wat wel ontzettend grappig is, dat je aan de noteringen de ontwikkelingen kunt zien bij bands die vaker komen, bijvoorbeeld Turbonegro, die waren hier in 1998 voor het laatst en werden 3e. In 1996 halverwege, op plaats 70 en daarvoor op 106 in 1994, bijna onderaan.

Was dat eerste concert zo'n slecht concert? Ik heb dat toen niet gezien, maar ik herinner me daar verhalen van, over een rare zanger met spiegelbril.

Daar waren we blijkbaar nog niet aan toe in 1994, die glam, daarvoor waren we nog te serieus. Kijk maar naar de uitslagen: serieus, serieus en nog eens serieus. Als er een opvallend verloop bij is geweest, dan is het deze wel. Andersom komt ook wel voor, dat een poll-winnaar het bij terugkomst slecht doet. De Blues Explosion is op een gegeven moment ook op 91 beland. In 2003. Toen was de magie een beetje op. Cosmic Psychos van 3 naar 62. Maar er zijn wel dramatischer gevallen geweest. Blackheart Procession van 3 naar 104. L7 van 2 naar 144.

Haha, dat is wel een hele grote smak.

Er zijn natuurlijk ook bands, die het altijd goed doen. Blonde Redhead. Motorpsycho, altijd solide. En Melt Banana, vorig jaar nog hier. Constante kwaliteit, ontzettend trouwe aanhang, altijd top 5 op de eerste keer na. Ontzettend stabiel.
Hee, kijk hier, The White Stripes op 11 in 2001, dat is best wel hoog voor een 'groot' concert. Voor een volle bak is het echt wel moeilijk, dan moet je ook wel erg goed zijn.

Dat klinkt onlogisch, toch?

Nee hoor, de meest fantieke poll-invullers vormen ook een beetje de voorhoede. Die zijn vaak niet bij die uitverkochte concerten, maar die domineren wel de minder bezochte concerten.

Zijn er concerten, die er voor jou uitspringen in die lange 30-jarige historie?

Bij At-The-Drive-In in 2000 was het wel zo dat ik na 30 seconden mijn vriendin heb opgebeld, van je moet nou komen, want het concert van het jaar is begonnen! Dat is wel een van de duidelijkste geweest.

Ja, toen stond ik ook met mijn mond open.

At The Drive-In


Die zijn later terug gekomen en toen hebben ze het niet zo goed gedaan.

Dat was ook hun allerlaatste optreden. Toen waren ze een beetje in mineur. (De band heeft overigens onlangs zelf een gerucht in de wereld gebracht betreffende een reunie.)

Ja, in 2001, van 1 naar 79 gezakt. Is een goede reden om uit elkaar te gaan, he?

Dat jij de poll hebt geintroduceerd verbaast me overigens niets, je bent wel een man van de statistieken.

Ja, dat vind ik leuk. Ik vind het vooral leuk om mensen aan het woord te laten.

Ps. Vul hier de Poll 2011 in!

Het zal je als oplettende lezer niet zijn ontgaan, aan het eind van elk jaar vind je in de VeraKrant en sinds enkele jaren ook op de Vera site een vaste bijlage: de Vera Poll. Al sinds 1981 is de Poll het instrument, waarmee Vera haar bezoekers raadpleegt over het Vera concert- en filmaanbod van het afgelopen jaar. Het is Vera-programmeur annex statisticus Peter Weening, die destijds de aftrap van de Vera Poll verzorgt met de concertlijst van 1981 op A4-formaat. Aan de hand van het vergeelde dertig jaar oude Grote Vera Poll Boek duik ik samen met hem in de cijfers van de roemrijke geschiedenis van Vera. Het Vera-icoon aan het woord.
Uit welk oogpunt ben je destijds met de poll gestart?
Ah, dat ziet er lelijk uit, dat is de eerste! Haha, moet je hier maar lezen:
"Ten eerste is het de bedoeling iedereen een indruk te geven van wat er zoal in Groningen geweest is over Vera. Ten tweede om aan de hand van een volledige lijst een en ander weer even terug te laten komen in de geest om daarna ten derde het eventueel leukste, mooiste, beste, etc. er uit te kiezen. een doodordinaire poll dus. Ook wij. Toch hopen wij dat, veel mensen hun mening geven en ingevulde exemplaren inleveren, zodat wij een beeld kunnen vormen van hoe het allemaal ontvangen is."
Tja, dat heb je dan. De NME had er een, The Sounds, al die Engelse bladen. Ik ging in die tijd altijd naar Engeland toe en volgde al die Engelse bladen. OOR had er natuurlijk een. Dus wij moesten ook een poll. Aan het eind van het jaar zet je altijd alles even op een rijtje en dan kun je er net net zo goed gewoon een poll van maken.
Hoeveel mensen hebben die eerste poll eigenlijk ingevuld?
Dat waren er volgens mij maar dertig ofzo. Het is van dertig opgelopen naar driehonderd. In wezen maakt het nooit zoveel uit, of het nou driehonderd zijn of minder. Na een stuk of honderd heb je al een beeld en dat wordt in het vervolg gewoon bevestigd. Dan heb je alleen nog maar details. Dat hangt er ook weer een beetje van af of bepaalde groepen, zoals bijvoorbeeld de hardcore gemeenschap, in het laatste weekend nog even met een bombardement komen. Dan heb je nog wel eens een oproep en heb je een bepaalde sektarische groep, die even zijn favorieten naar voren duwt. Dat is de laatste jaren eigenlijk helemaal niet meer zo geweest.
En dat heeft dan de uitkomst wel eens beïnvloed?
Ach, dan stijgen bepaalde concerten een klein beetje. Dat heeft er nooit toe geleid, dat er daardoor een andere winnaar uit de bus  kwam. Ik moet ook zeggen, er heeft nog nooit een rare band gewonnen. Het is wel opvallend dat DAF de eerste keer heeft gewonnen.
Je hebt er uiteindelijk allerlei onderwerpen bij gehaald. Hoe was dat bij de eerste polls?
Even kijken, zie je, dat is meteen ook beter ontworpen. Tot en met 1984 had je alleen concerten. In 1985 hadden we ook een top 10 van de slechtste concerten. Haha, kijk, Clan Of Xymox, Grote Prijs Van Nederland. In 1987 hadden we voor het eerst de platen. En 'Concerten Elders'.
Is er in het algemeen een overeenkomst te vinden tussen de platen top 10 en de concerten top 10?
Dat hoeft niet zo te zijn, Het is natuurlijk niet altijd zo, dat als een plaat uitkomt, die band in dat jaar gespeeld heeft. En je hebt natuurlijk ook van die ontzettende live-bands, zeker in de 80-er jaren. Naked Prey bijvoorbeeld. Die zijn dan op plaat weer wat minder. Kijk die plaatwinnaars, dat zijn natuurlijk vaak geweldige klassiekers (wijst op Dinosaur Jr - 'You're Living All Over Me'). En dan heb je nog van die local favorites. Wat op dit moment Royal Headache zou zijn, dat was bijvoorbeeld in 1987 The Mice. En er zit natuurlijk wel een grote band tussen, zoals R.E.M. Die platenlijst is altijd een combinatie geweest van echt wel de beste platen van het jaar en wat grote namen. Kijk, hier in 1988, daar staat ook gewoon Public Enemy tussen, Sugarcubes, Metallica. En hier: The Strokes, Tool, Slayer. Later krijg je wel steeds meer grote namen, meer overeenkomst met de OOR-lijst.
Het is wel zo, dat je de live top 10 ook redelijk hoog terug kunt vinden in de platenlijst?
De platenlijst is natuurlijk veel breder, daar kun je uit alle bands kiezen. Maar het beste van de concerten zie je vaak wel hoog terug in de platenlijst. Of de winnaar van zowel concerten als platen wel eens één op één is geweest en dus de dubbel heeft gehaald? Screaming Trees staat me bij. In 1989. Even verder kijken. Ja, hoor nog een, Jon Spencer Blues Explosion! Die hebben in 1993 ook de dubbel gepakt. En in 1994. Twee keer op rij, met 'Extra Width' en 'Orange'. De era van de Blues Explosion! Blonde Redhead, die hadden in 1997 ook de dubbel en zelfs brons en goud in de platenlijst. Hee, 1999, Mogwai! Mogwai ook! En het zou in 2000 ook wel eens zo kunnen zijn met At-The-Drive-In. Ja hoor! Die hebben er zelfs drie, ook de beste single! De triple! Zo zie je, stuk voor stuk zijn dat ook legendarische huisbands. In 2000 hadden we dus nog singles. Dat is er eind 80-er jaren bijgekomen, dat was toen nog hip. Nu is dat er uit gegaan. Moet je zien, gewoon nog 50 singles, dat kan nu niet meer. En hier weer een dubbel, The Thermals, ook zo'n typische Vera-band.
Je ziet er ook wel een beetje de periodes aan af. De noise-periode, Mogwai, God Speed You Black Emperor.  De periode Blonde Redhead, Blues Explosion. Ha, kijk, hier sta ik zelf nog op het podium, Mad Cowboy Experience. Dan heb je de Gories rock'n'roll-tijd, opkomst van de Kelderbar, dat je overal kon spelen. De rock'n'roll-bandjes, het Vera Actie Festival, Rumble en natuurlijk de Hobbyrockers, die vaak winnaar van Downstage zijn geworden. Downstage, dat er  in 1992 bij kwam. Daarvoor, in 1990, kon men al de beste labels, tv-programma's en magazines kiezen. En zie je tevens de intrede van Dead Moon. In 1989, een ontzettend goed jaar, was er een extra poll van de beste bands van de 80-ies,  gewonnen door Sonic Youth. Ik heb ooit nog een poll aller tijden gedaan. Maar waar heb ik die nu gelaten? Hier 1986, ook mooi.
The Gun Club is daar pas op plaats 9 terug te vinden.
Ja, wat wil je, de concurrentie was moordend! Wipers, Sonic Youth, Butthole Surfers, Big Black, Replacements! Sorry hoor, zie dan maar op 1 te komen.
En wat je vroeger meer had dan nu, is dat lokale dingen hoog in de top 10 eindigen. Alhoewel vroeger, hier  staat Jammah Tammah in 2002 nog op 10. En Obtuse, ook hoog. De metals weten hun lokale helden wel te waarderen. Green Hornet komt ook vaak terug in de uitslagen van de poll. Haha, kijk, Moonlizards, kom je er zelf ook nog in voor. Hier zien we later Shikari nog. Tegenwoordig lijkt het wel moeilijker te zijn voor de lokale scene om mee te doen. Of dat iets zegt over het aanbod van de lokale scene? Daar zou je je vraagtekens bij kunnen zetten. Vroeger was dat toch wel anders.
Uiteindelijk kan de bezoeker kiezen uit een scala van onderwerpen. Ook gekke, niet-muziek gerelateerde onderwerpen, zoals bijvoorbeeld voetbal zijn er bij gekomen. Hoe zit dat?
Dat voetbal er bij is gekomen hangt samen met ons Vera-team, waar we begin 90-er jaren mee begonnen. Haha, moet je hier zien, onze medewerkers Koos en Ricky gekozen tussen de wereldsterren van het Vera Poll-elftal!
Leidend is natuurlijk het papierformaat, wat past er allemaal op. Tegenwoordig zijn er weer wat onderwerpen afgegaan vanwege de papieren versie. Er zijn teveel bands, daarom wordt er nu bijvoorbeeld een selectie gemaakt van voorprogrammma's. Ik denk dat we volgend jaar geen papieren versie meer hebben, alleen internet. Dan kunnen we alles weer meenemen.
Maar er was toch ergens een poll, die heeft Joy Division gewonnen, die  kan ik nu even niet vinden. Dat was een Vera Poll Aller Tijden.  Dat zou je eigenlijk om de zoveel tijd moeten doen. Januari 1980 stond Joy Division hier. Toen bestond de poll nog niet, konden ze hem ook nog niet winnen. 1981 was ook het eerste jaar dat ik het hele jaar programmeur was, ik ben half 1980 begonnen. Trash That Beat ben ik in november 1983 begonnen uit boosheid over de bezoekersaantallen van Sonic Youth. Peter Pusherman.
Heeft er wel eens een band gewonnen, die je zelf niet op 1 zou hebben gezet?
Je zet ze natuurlijk niet op 1, je geeft rapportcijfers. Twee jaar geleden was er even een ander systeem, men kon een top 10 kiezen, maar daar zijn we van terug gekomen. Er doen veel medewerkers mee, die zien heel veel concerten en dan kunnen ze maar 10 concerten kwijt. Het maakt verder niet uit welk systeem je kiest, er komt natuurlijk altijd een winnaar, maar ik vind dat systeem (rapportcijfers) het beste. Onvoldoendes gaan zo ook meespelen. Er zijn ook mensen die iets niet goed vinden. Er is een geheime formule, waarin iedereen evenveel kans heeft. Het ene concert heeft meer bezoekers, de ene band krijgt meer cijfers, het moet niet automatisch zo zijn dat een druk concert automatisch hoger komt, daar zitten weegfactoren in.
Wat wel ontzettend grappig is, dat je aan de noteringen de ontwikkelingen kunt zien bij bands die vaker komen, bijvoorbeeld Turbonegro, die waren hier in 1998 voor het laatst en werden 3e. In 1996 halverwege, op plaats 70 en daarvoor op 106 in 1994, bijna onderaan.
Was dat eerste concert zo'n slecht concert? Ik heb dat toen niet gezien, maar ik herinner me daar verhalen van, over een rare zanger met spiegelbril.
Daar waren we blijkbaar nog niet aan toe in 1994, die glam, daarvoor waren we nog te serieus. Kijk maar naar de uitslagen: serieus, serieus en nog eens serieus. Als er een opvallend verloop bij is geweest, dan is het deze wel. Andersom komt ook wel voor, dat een poll-winnaar het bij terugkomst slecht doet. De Blues Explosion is op een gegeven moment ook op 91 beland. In 2003. Toen was de magie een beetje op. Cosmic Psychos van 3 naar 62. Maar er zijn wel dramatischer gevallen geweest. Blackheart Procession van 3 naar 104. L7 van 2 naar 144.
Haha, dat is wel een hele grote smak.
Er zijn natuurlijk ook bands, die het altijd goed doen. Blonde Redhead. Motorpsycho, altijd solide. En Melt Banana, vorig jaar nog hier. Constante kwaliteit, ontzettend trouwe aanhang, altijd top 5 op de eerste keer na. Ontzettend stabiel.
Hee, kijk hier, The White Stripes op 11 in 2001, dat is best wel hoog voor een 'groot' concert. Voor een volle bak is het echt wel moeilijk, dan moet je ook wel erg goed zijn.
Dat klinkt onlogisch, toch?
Nee hoor, de meest fantieke poll-invullers vormen ook een beetje de voorhoede. Die zijn vaak niet bij die uitverkochte concerten, maar die domineren wel de minder bezochte concerten.
Zijn er concerten, die er voor jou uitspringen in die lange 30-jarige historie?
Bij At-The-Drive-In in 2000 was het wel zo dat ik na 30 seconden mijn vriendin heb opgebeld, van je moet nou komen, want het concert van het jaar is begonnen! Dat is wel een van de duidelijkste geweest.
Ja, toen stond ik ook met mijn mond open.
Die zijn later terug gekomen en toen hebben ze het niet zo goed gedaan.
Dat was ook hun allerlaatste optreden. Toen waren ze een beetje in mineur. (De band heeft overigens onlangs zelf een gerucht in de wereld gebracht betreffende een reunie).
Ja, in 2001, van 1 naar 79 gezakt. Is een goede reden om uit elkaar te gaan, he?
Dat jij de poll hebt geintroduceerd verbaast me overigens niets, je bent wel een man van de statistieken.
Ja, dat vind ik leuk. Ik vind het vooral leuk om mensen aan het woord te laten.

Dikkie.