Het imploderen van een band is soms achteraf een goede zaak. Dat Bare Wires er de brui aan gaf, nota bene tijdens optredens op SXSW, was toen even balen, maar de teleurstelling is ondertussen ruimschoots vervangen door de vreugde omtrent de band die ‘oprees uit hun as’, zoals dat zo mooi heet.

Warm Soda dus, met als enig overgebleven Bare Wires-lid Metthew Melton in de gelederen. Hij formeerde een nieuwe band, die continuïteit en verandering laat zien. Gebleven is de garage-sound, die lo-fi klinkt, duidelijk teruggrijpt op de 70’s punkbands,  maar wat mij betreft ook wel wat vetter had gemogen. Nieuw is de veel meer poppy inslag van Warm Soda. De titeltrack ‘Someone For You’ staat wat dat aangaat model hiervoor: pure powerpop!

Knap is dat Warm Soda op dit sterke debuut binnen het garagerockgenre toch alle uithoeken weet te verkennen, waardoor het een redelijk afwisselend album geworden is. Tuurlijk heb je die drie-akkoordenschema’s al vaker gehoord, maar ik zeg altijd: als je die drie toch weer goed achter elkaar weet te plakken, heb je toch weer een goed liedje! En genoeg moois op ‘Someone For You’: de titelsong dus, met Brits aandoende gitaartjes als The Rifles; ‘Jeanie Loves Pop’ met het speelse refrein; ‘Spellbound’, met een hoofdrol voor bassist Chase Oren; het swingende ‘Diamond Ring’ en het bezwerende ‘Only In Your Mind’ met heerlijk riffje, dat wat doet denken aan ‘Trying Your Luck’ van The Strokes, een band waar ze wel vaker wat op lijken.

Dit is zo’n plaat waar je elke zomer weer naar uit kijkt, zoals Best Coast vorig jaar en nu ook die nieuwe Surfer Blood (zie elders op dit Blog): muziek om lekker hard in de auto te draaien, met de raampjes open op weg naar het strand. Of om lekker live te zien op een hopelijk warme avond: op 10 juli in uw favoriete club!