De hitte is misschien voorbij, maar de tijd om alsnog de hele week in het Noorderplantsoen te bivakkeren is weer aangebroken. De 23e editie van het elf dagen durende Noorderzon is al weer een aantal dagen aan de gang. VERA kan hier natuurlijk niet ontbreken, en net als vorig jaar organiseren we een vijfdaags underground evenement in een container aan de Leliesingel. Helaas zal er dit jaar geen ‘Noorderzon in VERA’ concert zijn. Maar geen getreur, naast de containersessies zijn er natuurlijk nog vele andere pareltjes op het festival aanwezig die de moeite waard zijn om te bezoeken. Onder het mom van ‘beter laat dan nooit’, een kleine greep uit het royaal gevulde muziekprogramma van Noorderzon.

Laten we beginnen bij Dame Flux. Onder deze naam maakt Irene Wiersma (toetsen) en haar muzikale partner Corneel Canters (percussie) bijzondere, sprankelende electropop met teksten over alledaagse dingen. Samen produceerden ze in drie maanden tijd het album ‘Champagne’, dat een aantal maanden geleden hier in VERA voor het eerst het licht zag. Vorig jaar was de voorstelling ‘Redders, Rovers & Ridders’ al op Noorderzon te bewonderen, Champagne belooft een zelfde soort intieme setting te worden.

We verplaatsen ons van Groningen naar Leeuwarden, thuisstad van de stemkunstenaar MAASK. Een klein jaar geleden was de beatboxer tijdens Downstage te bewonderen. Zijn show is een combinatie van pure ambacht, technologie en veel humor. Terwijl MAASK razendsnel geluiden inzingt, beatboxed en vervolgens deze geluiden laat repeteren, maakt hij eigen nummers en parodieert hij genres.

Wederom bekend vanuit de Kelderbar, het Groninger rock ‘n’ roll bandje The Tightropes.  Deze drie jonge heren vuren de ene na de andere swingende lick op het publiek af, en verplaatsen zich zonder moeite tussen funk, blues en dampende rock. Met een voorliefde voor legendarische gitaristen als Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan en Scott McKeon zijn ze niet vies van een solootje hier en daar, begeleid door goede beukende baslijnen en een flink door tikkende drummer.

Aangezien Noorderzon hét festival is om je horizon te verbreden, nog even de aandacht voor de veelbelovende opkomende nieuwe bandjes van Groningen. Op 19 april streden er vier bands om de POPgroningen Talent Award, hier in onze eigen club. Voor wie het gemist heeft is er dan nu een tweede kans. Meadowlake, Animal Antics, Sprokkelhout  en winnaar Orange Skyline zullen tijdens Noorderzon op De Werf hun talentvolle repertoire ten gehore brengen.

Dit is natuurlijk nog maar een handvol van het muziekaanbod op Noorderzon, ook de rest van het programma is zeker de moeite waard! Verder gaat er eenvoudigweg niets boven de fijne sfeer van een goedgevuld Noorderplantsoen.