Van 16 tot en met 18 december vindt de vijfde editie van WinterWelVaart plaats: een winterevenement waar rond een aantal (historische) schepen een breed programma van muziek, theater, kunst en activiteiten neergezet wordt. WinterWelVaart had in mijn ogen altijd een ietwat oubollig imago (wellicht mede door de bijbehorende kerstmarkt) maar – nog éven verder lezen - na een blik op het programmaboekje heb ik die mening alvast bijgesteld. Er is echt van alles te doen, van een wijnproeverij tot mastklimmen. Bekijk dat allemaal vooral zelf even in het programmaboekje, want ik beperk me tot een kleine selectie uit het muziekprogramma.

Dat het programma nogal wat interessante namen bevat mogen we ook wel verwachten van de programmeur, die als promotor wekelijks nogal wat uurtjes binnen de muren van Vera vertoeft. Hij heeft de landelijke en grotendeels lokale talentjes uit de grachten gevist en op de schepen komen ze ongetwijfeld nog beter tot hun recht.

 

Zo kun je je op vrijdagavond onderdompelen in de donkere, melodieuze en ingetogen muziek van LUIK. Ze hebben net een nieuwe EP uit (beluister hier het eerste nummer) en staan in januari op Noorderslag. Op WinterWelVaart kun je ze eerst nog even (en wellicht veel beter) tot hun recht zien komen in de intieme setting van een boot.

 

Op zaterdag staan er heel wat toffe bands op het programma. Een opvallende locatie is die dag het schip Nicolaas Mulerius, die voor de gelegenheid wordt omgetoverd tot rock ‘n’ roll-gevaarte. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt in handen van onze lokale helden Joost Dijkema en Michiel Hoving, die zo actief zijn dat ze met hun eigen projecten de hele middag en avond kunnen vullen met country, blues en rock. Achtereenvolgens Joost solo, Michiel solo (Sixtyniner), de beide heren samen (Reverse Cowgirls) en Michiel met zijn band Saucy Spoon.

Reverse Cowgirls

 

Het programma van WinterWelVaart staat niet ver van dat van Vera af. Dat bewijst Bird, die op zaterdag het beste van beide werelden meepakt met zowel een optreden op WinterWelVaart als ’s avonds Downstage in Vera. Ze komen uit Eindhoven en maken hele mooie en warme indiefolkliedjes. Op hun site zeggen ze “Whether it is in someone's living room, in a venue, or under the night sky, if there's breathing space for the music, Bird feels at home.” Aan die uitspraak kunnen ze na de 17e een schip en een kelder toevoegen.

 

Ook op zondag kun je een paar goede bekenden van Vera aanschouwen. Florian Wolff presenteerde een paar maandjes terug nog zijn gloednieuwe cd in Vera, op WinterWelVaart zal hij ook ongetwijfeld materiaal van zijn debuut 'The Nature Of Things' ten gehore brengen.

Later op de dag zul je een keuze moeten maken tussen de fijne dromerige indie van The Secret Love Parade en de garage rock 'n' roll van The Boogie Chillers. En als je dan nog niet uit gerocked en rolled bent vind je in Them Holly Rollers een mooie bluesy afsluiter.

 

Oftewel meer dan genoeg te doen, kleed je warm aan, het is tenslotte december, of neem gewoon een paar knaken extra mee voor de broodnodige glühwein.