Deze blog zal de spits afbijten voor een regelmatig terugkerend fenomeen, waarin we telkens een medewerker uit een andere vrijwilligersgroep van Vera in de spotlights zetten. Zóveel vrijwilligers binnen Vera verdienen een stem, een podium, we willen weten wie ze zijn. Daarom aan Jos de eer om als eerste zijn Veranografie bloot te geven. Jos is al jaren actief in Vera. Op het moment is Jos beheerder en werkzaam bij Zienema.

Allereerst over Zienema en jouw functies binnen Vera. Want wat maakt (maken) jouw functie(s) binnen Vera nou zo leuk/perfect/belangrijk/bijzonder?

Als beheerder ben je direct betrokken bij de uitvoering van het beleid van Vera., voor zover deze direct impact heeft op de werkvloer. Je hebt als vrijwilliger wat meer verantwoordelijkheden dan gemiddeld en je bent lid van een erg gezellige en hechte werkgroep.

Als Zienema-medewerker ben je met net zo'n klein clubje verantwoordelijk voor alle aspecten van de wekelijkse filmavonden op dinsdag. Dat gaat van dingen als kassa zitten en opbouwen via het monteren en draaien van de films, tot het zelf boeken van het programma.

Klinkt goed! Kunnen er vaak nieuwe mensen bij de Zienemagroep komen?

Het is een erg leuke groep met enthousiaste mensen, waar niet bepaald maandelijks een plek voor nieuwe leden vrijkomt. Toch lopen er op dit moment twee mensen mee. Aangezien ikzelf wegens tijdgebrek binnenkort bij Zienema weg ga, is er dus toevallig binnenkort nog wel een plekje vrij bij Zienema.

Dit is je kans, Jos, hier is je kans ter promotie en werving voor nieuwe Zienema-leden!

Zoals diegenen die tot zover gelezen hebben zullen begrijpen, kunnen we op dit moment bij Zienema nog wel iemand gebruiken. Vond je de films altijd leuk? Lijkt het je leuk ze te boeken, draaien en te promoten? Heb je op de dinsdagavonden tóch niets beters te doen? Mail dan even naar [email protected].

En nu we het toch over films hebben, stel je nu eens voor dat er een film gemaakt gaat worden, uiteraard kom jij er dan ook in voor. Welke acteur zou de rol van "Jos" mogen vertolken en waarom?

Forrest Whitaker, omdat het de beste acteur van nu is. En hij heeft zijn postuur mee...

Hoe lang ben je eigenlijk reeds "Veraan", Jos?

Officieel ben ik werkzaam in Vera sinds het voorjaar van 1999, onofficieel stond ik al driekwart jaar achter de bar toen. Het was toen nog allemaal ietsje losser...

Was dat ook je eerste herinnering aan Vera?

Nee, die gaat terug naar het jaar 1993, een mooie avond tijdens de Keiweek. Er speelde een beginnend Ska-bandje, Jammaf Tammah, en dat leek ons wel leuk. Rechtstreeks van Vindicat naar Vera en er daar pas bij de hoOOOGSTE tiJD!!! De Kelder uitgeveegd.

Laten we maar niet te diep in gaan op de Vindicat verhalen, maar wel op je allerleukste Vera-ervaring, wat was die?

Ik denk dan toch wel de naborrels van de beheerdersvergaderingen op maandag, en dan vooral in de periode zo tussen '99 en '04, een periode waarin heel veel veranderde in de club, met een erg hechte groep beheerders als gevolg. De huidige groep is uiteraard ook erg leuk en gezellig, maar de allerbeste herinneringen zijn van toen, dat waren andere tijden.. (kijkt nostalgisch in het niets...)

De laatste keer dat je in Vera was, was jij.....

Tapper in de kelderbar, had ik al lang niet meer gedaan. Er was een gat in het rooster en ik had er zin in.

JC Brooks

Na al die jaren zou jij als geen ander moeten weten hoe een perfect Vera-feestje á là Jos er uit zou moeten zien, deel met ons alsjeblieft het plan suprème.

Bij een mooie avond in Vera, dan denk ik toch aan goeie bands, twee achter elkaar, niet meer. Persoonlijke favorieten van dit moment zijn JC Brooks and The Uptown Sound. Die zouden hier zeker eens moeten komen. Als voorprogramma wil ik dan graag Black Joe Lewis and the Honeybears. Daarna met een heleboel gezellige mensen de kelderbar in alwaar Robert Rijnhart de plaatjes die avond zal draaien.

Klinkt goed, Jos. En nu we het toch over je perfecte Vera-feest hebben, ben ik erg benieuwd wie je daar tegen het lijf zou willen lopen. Ik bedoel dan natuurlijk niet je gebruikelijke lieve vrienden en mede-Veranen, maar iets wat je hoopt.

In dat geval de Red Sparowes. Al jaren niks van ze gehoord, maar toen ze destijds hier in Vera speelden, waren ze een dag te vroeg. De nacht voor hun optreden zijn we toen tot de vroege uurtjes de hort op geweest, wat bijzonder gezellig was.

Bedankt voor je verhaal, Jos!

Naast de goede daden die Jos verricht bij Zienema en als beheerder, kennen vele van de Vera-medewerkers Jos van zijn Jamaicaanse woordenschat. Bijna iedere dag trakteert de beste man ons op het Jamaicaanse woord van de dag. Voor Vera heeft Jos het woord "Cumbolo" bedacht. Onderzoek op het web heeft uitgewezen dat dit woord "groep van vrienden"of "de definitie van vrienden" betekent. En zo is het maar net. 

 

Headerfoto: Mark Scheffer