Yo La Tengo heeft vanaf zijn ontstaan tot nu toe 8 keer (of eigenlijk 7 keer, want het optreden in 1997 was in het kader van VERA-outdoor op de Vismarkt) in VERA gestaan. Met als vaste kern vanaf de start Ira Kaplan (zang, gitaar, toetsen) en Georgia Hubley (zang, drums). Nadat er in de eerste jaren nog de nodige wisselingen in m.n. de baspositie plaats vonden, is vanaf 1992 James McNew (solo opererend onder de artiestennaam “Dump”) de vaste basspeler van Yo La Tengo.

De populariteit van Yo La Tengo is in die jaren gestaag gegroeid, wat goed is voor de band, maar vervelend voor ons als VERA, omdat ze inmiddels eigenlijk te groot zijn voor een zaal als VERA. Dit is ook te zien aan de frequentie van hun bezoeken aan VERA. Die vonden plaats in resp. 1987, 1988, 1989, 1991, 1992, 1994, 1997 en, tot nu toe voor het laatst, 2006. Hierbij kon het optreden in 2006 (waarvan we jullie nu in het kader van “VERA-Beauties of the Underground-Live” een deel laten terugzien) ook alleen maar plaatsvinden dankzij het zeer warme gevoel dat de bandleden van Yo La Tengo hebben bij VERA. Dit warme gevoel voor VERA is niet alleen terug te vinden op de website van Yo La Tengo (zie bijv. http://yolatengo.com/cookie-scene/), maar komt ook heel mooi tot uiting in een interview dat OOG-TV in 1991, voorafgaand aan hun optreden in VERA, met Ira Kaplan had. Deze opname is dankzij het Poparchief Groningen bewaard gebleven en bieden we jullie aan, naast een deel van het optreden van 2006. Je kunt het interview hier bekijken.

Heel mooi was dat Yo La Tengo hun optreden van 17 november 2006 openden met hetzelfde nummer als hun eerste optreden in VERA op 22 november 1987, t.w. de Bob Dylan-song “I Threw It All Away”. Dat Yo La Tengo een nummer van iemand anders speelt, is niet uitzonderlijk. Yo La Tengo speelt veel nummers van anderen, waarbij ze er vaak wel een eigen interpretatie aan geven.  Luister in dit verband eens naar hun in 2006 uitgebrachte plaat “Yo La Tengo is Murdering The Classics”.

Yo La Tengo kent inmiddels een omvangrijk oeuvre en brengt nog steeds met een zekere regelmaat nieuwe platen uit. De laatste was “There’s A Riot Goning On”, die in 2018 uit kwam.

We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier met deze nieuwe editie van “VERA-Beauties of the Underground-Live”.

Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.