Liefste,

 

Het liefste kijk ik naar jou. Je boeit mij mateloos. Jij bent zo onweerstaanbaar wanneer je, zelfverzekerd en met je blik op oneindig, binnenloopt in *slowmotion*. Mijn adem stokt wanneer ik je stem fluisterend hoor in de *voiceover*. Hoe nonchalant je een sigarettenpeuk uittrapt is magnifiek. Hoe snel je bent omgekleed en hoe goed je haar zit is ongeëvenaard. Ook tussen de lakens, met slecht hier en daar een glimp bloot en een incidentele intense gezichtsuitdrukking, verwonder ik me nog altijd.

 

Maar laten we wel wezen: dit soort stoere,/sexy vrouwen/mannen zie je alleen in films. In het echte leven zie je alleen *slowmotion* op het moment dat je van de trap valt of vlak voor een botsing en nooit zomaar wanneer er iemand binnenkomt. In het echte leven is die *voiceover*gewoon het omroepsysteem van de NS dat vertelt dat je vertraging hebt. Bovendien kost omkleden en haren fatsoeneren in het echte leven te veel tijd en als je die tijd wel hebt ben je een tutje of een homo.

 

In het echt weet je dat je geliefde naar asbak smaakt, hoe nonchalant hij/zij de sigaret ook uittrapt. Bovendien gaat hij/zij dood aan kanker. En dan niet ten behoeve van een mooi melodramatisch verhaal zoals de film 50/50 (te zien op 27 maart). In het echt weet je dat je geliefde scheten laat in bed en dat hij/zij uit zijn/haar mond gaat stinken.

 

Al met al is het dus niet verwonderlijk dat geliefden juist op Valentijnsdag films kijken. Romantische films. Het liefst met een filmster in de hoofdrol die in de verste verte niet op henzelf lijkt, maar waar zij zich wonderbaarlijk genoeg wel mee kunnen identificeren. Wat is er fijner om naar iemand te kijken die zich temidden van slappe verhaallijntjes en doorzichtige personages staande weet te houden en uiteindelijk ook nog de vrouwelijke/mannelijke tegenhanger voor zich weet te winnen? Voor elke 9 tot 5 slaaf genoeg inspiratie om zich staande te houden temidden van slappe koffie en doorzichtige collegialiteit.

 

Films kijken op Valentijnsdag is essentieel in het onderhoud van elke serieuze liefdesrelatie, want romantische films kijk je per definitie met een gerust hart. Het brengt het bankzitten naar een hoger plan. Daarom de komende tijd niks romantisch in de Zienema! Gerust wegzakken is er niet bij met aangrijpende Movies That Matter over Srebrenica (14 feb) en de hilarische 'pulp zoals het niet bedoeld is'-avond op 21 feb, om nog maar te zwijgen over de vertellende gangster der gangsters in El Sicario. Vergeet die romantiek snel en komt dat kijken!