Zo eens in de zoveel tijd duikt er een zangstem op die je bij je keel grijpt en je niet meer loslaat. De stem van Mattiel is er zo eentje. Op het eerste gehoor klinkt de zang van de Amerikaanse uit Atlanta ietsje schel en hard, maar hoe vaker je haar hoort hoe betoverender ze klinkt. Je hoort een beetje Amy Winehouse en beetje Nancy Sinatra en haar debuutplaat was één van de leukste albums van vorig jaar.

Mattiel (Brown is haar achternaam) stortte zich in 2014 serieus op songschrijven: ze was enthousiast geworden na gesprekken met Randy Michael en Jonah Swilley van de band Black Linen. Echt veel met muziek had ze daarvoor niet gedaan. Ja, ze was er gek op en ze zong vaak in de auto, als ze voor haar werk onderweg was. Maar voor de rest? Met haar werk als ontwerpster en illustrator had ze het druk genoeg.

Maar de muziek bleef trekken en voor ze het wist stond ze een keer met Michael en Swilley op het podium. Dat smaakte naar meer. In negen maanden tijd gaf het duo haar instrumentale voorzetjes, waar Mattiel dan de teksten en melodie bij kon verzinnen. Ze werkte op dezelfde manier aan haar liedjes als aan haar ontwerpen: methodisch en nauwgezet.

Dat leverde een album op dat afgelopen september uitkwam op het o zo hippe Burger Records. Normaliter is dat label vooral druk met raggende gitaren, bijvoorbeeld van acts als Ty Segall en The Black Lips. Maar met garage hebben Mattiels liedjes eigenlijk niet zo veel te maken, al heeft de single 'Whites of their Eyes' wel een hele fijne Black Keys-feel. Soul, pop en een beetje blues zijn de belangrijkste ingrediënten van haar liedjes, die je als soort van teletijdcapsule naar de jaren '60 transporteren. In het heerlijke 'Baby Brother' trekt ze alle Amy Winehouse-registers open en de slepende blues van 'Send it on Over' zingt ze werkelijk uit haar tenen. Het is een heerlijke plaat.

Inmiddels begint Mattiel flink op te vallen bij de verschillende boekers van clubs en festivals. Ze staat op Best Kept Secret, op London Calling én op de Primavera-edities van Barcelona en Porto. Dat is bepaald niet vreemd: ze heeft alles in huis om heel ver te komen. Gelukkig waren we er op tijd bij. Want laten we wel zijn: is er een betere plek om deze geweldige zangeres te zien dan in onze eigen Grote Zaal?

Dat dacht ik.

– Bart

Mattiel - Whites of Their Eyes (Official Video)
Mattiel - "Count Your Blessings" (Official Music Video)