Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!

Mattiel – s/t
Geweldige debuut van manusje/vrouwtje van alles Mattiel (Brown) op Burger Records. Mattiel is een multitalent uit Atlanta die min of meer per ongeluk heeft ontdekt dat ze een gweldige stem heeft.  Nou, zeg dat. Soms heeft ze qua klankleur wel iets heeft van Amy Winehouse. Maar ook wel iets van de zangeres van Detroit Cobras. Sommige nummers hebben een bijna Black Keys-achtige groove + beat, het openingsnummer en Not today bijvoorbeeld. Maar verder is het echt enorm afwisselend. Elk nummer is anders dan het nummer ervoor of erna maar toch heeft elk nummer haar stempel en is bijna elk nummer erg sterk. Een stel prachtige ballades ook met een lekker orgeltje en een spooky en hypnotiserend sfeertje. Maar bovenal boven alles uitstekend die stem van Mattiel. Een hele bijzondere plaat die we per draaibeurt mooier vinden. Hier nog een leuk interview met haar. Luister de hele plaat hier.

The Rubs – impossible dream
De eerste oplage van deze lp van The Rubs op Hozac is onze neus volledig voorbijgegaan maar gelukkig is er nu een tweede persing verschenen, in een piepkleine oplage van 300 stuks overigens. Band uit Chicago. Dit is hun tweede lp en hij staat vol met powerpop die enorm doet denken aan jaren ’70 klassiekers van het genre als Raspberries, Real Kids en Big Star. Als deze plaat in de jaren ’70 was uitgekomen had het nu een powerpopklassieker geheten. Op Hozac Records. Luister de lp hier.

Flat Worms – s/t
Mooie plaat op het label van Thee Oh Sees’ John Dwyer, Castleface. Lekkere portie ‘feedback-tipped riffs with a thousand-yard dead pan stare surgically pinned to a high octane set of boredom-energized punk pistons.”.  Nou! Knipoogt naar ondermeer The Wipers, Wire en Hüsker Dü en furieuzer en grotendeels voorzien van een lekkere screech. Hier een nummer.

Chain and The Gang – experimental music
Zesde lp van Ian Svenonius’ vehiekel Chain & the Gang. Zijn band wisselt nogal eens van samenstelling maar deze keer heeft ie wel een erg goed stel te pakken. Met o.a. twee leden van de flink onderschatte Detroit band Tyvek en met Danny Kroha, Gories/ Danny & the Darleans/ zichzelf. En Svenonius stem heeft ons ook nog nooit zó doen denken aan Alex Chilton. Dikke plussen allemaal. Pitchfork meent zelfs ‘banged-out beats and red-bleeding solos forging classic garage-punk in the vein of the Oblivians or Billy Childish’s Thee Headcoats’ te horen. Dat is wat overdreven maar een bijzonder aangename meevaller is het wel en alles klinkt flink ‘garage’ in elk geval. Hier en hier twee hits en luister de hele plaat hier.

Holiday Ghosts – s/t
Alhoewel beinvloed door allerlei niet-Engelse bands toch een typisch Engels rammelend bandje diy-stijl, inclusief een bijbehorende diy-stijl hoes. Uiterst sympathiek, denk richting een gelijkgezinde band als Feature. Dit is iets minder furieus muzikaal gezien en heeft meer pophooks. En het rammelt en rommelt ook net iets meer. ‘A stripped back and primitive style of rock n roll, with influences from acts such as Modern Lovers, The Clean, Violent Femmes and The Velvet Underground’, aldus het label. Dit willen we wel een keertje in de Vera kelderbar zien. Op een label met de fraaie naam Punk Slime Recordings. Luister de plaat hier.