“Satanic Panic” is een term uit een periode in de Amerikaanse geschiedenis gedurende de jaren 80 die ontstond doordat de media (daar althans) de link legde tussen “Heavy Metal Music” en het effect van Satanische en occulte zaken.

De moorden of zelfmoorden van Amerikaanse tieners die naar Heavy Metal zouden luisteren en daardoor beïnvloed zouden zijn, daarbij t-shirts dragend van bands als Judas Priest, Black Sabbath en Ozzy Osbourne oa. verontruste menig ouder en werd de link snel gelegd. Jaja die die rare Amerikanen…

Specifiek wil ik het even kort hebben Ricky Kasso die een andere tiener vermoordde onder invloed (naar het schijnt) van mescalline en LSD. Omdat hij tijdens zijn arrestatie een shirt droeg van AC/DC  werd de link al snel gelegd met Heavy Metal. Ricky zijn bijnaam in het nieuws werd al snel The Acid King. En uiteraard verscheen kort daarna ook een boek hierover, genaamd “Say You Love Satan”. 

Waarom deze introductie op de band van hedenavond, los van het feit dat mij dit als tiener in de jaren 80 ook bezighield en op zich wel fascineerde. Ik was blijkbaar niet de enige, want Lori S. liet het in zoverre ook niet onberoerd en de band die zij in 1993 oprichtte noemde zij Acid King (na het lezen van het boek, zie hierboven) en op de eerste ep. van de band uit 1994 is in het logo de foto verwerkt van het hoofd van Ricky Kasso.

Tot zover het ontstaan het van de bandnaam, maar nu gaan wij het hebben over het belangrijkste; de muziek!  En waarom dit concert een bezoekje meer dan waard is.

De vette Stoner/Doom van dit trio uit San Francisco is sterk beïnvloed door de jaren 70 (lees: Black Sabbath) en heeft zijn vaste en groeiende fanbase in de loop der 31 jaar wel gevonden.

Lori S. als enige constante band lid/songwriter/zang/gitaar heeft aan de groovende logge sound in de loop der jaren weinig veranderd (geen water bij de wijn) en er stevig aan vast gehouden, als in schoenmaker blijf bij je leest. En dat werkt wonderwel zeer goed. Voor mij een beetje een kruising tussen Windhand en Electric Wizard met de geest van de Doom pioniers Black Sabbath als een warme deken erover heen.

Niks nieuws onder de zon dus, maar het kabbelt zo lekker door, de stem van Lori zo heerlijk verweven met de sound die de band produceert en het live naast het trillen van je broekspijpen door de zware bassound, ik mij ook wel afvraag of je je hoofd als publiek zijnde stil kan houden bij deze groovende vibe.

Voor de muziekpuristen onder ons, Dale Crover (u weet wel die fantastische drummer van de band Melvins, heeft bij het ontstaan van Acid King bij de band gezeten en de eerste ep, (met de gelijknamige titel) geproduceerd en daarbij ook de aanvullende vocalen gedaan. Tevens was hij getrouwd met Lori S. Hij richtte in dezelfde periode ook de band Altamont op met een ander lid van Acid King, Joey Osbourne. Het is dat u het even weet en wie weet valt er die avond heel summier nog een vleugje van zijn invloed ontdekken.

Maar uiteindelijk draait het om Lori. S die de band wel gevormd heeft (in hun lange loopbaan) tot wat het is heden ten dage, met een handvol ep’s, splitalbums en 5 volwaardige albums, waarvan de laatste “Beyond Vision” is uitgebracht in 2023.

Zij nemen mee op tour de band Earth Tongue uit Nieuw Zeeland die zich meer conformeert tot de lichtere psychedelische sound, waarbij ik naar beluistering van het eerste nummer, van hun album “ Floating Being” uit 2019, moest denken aan een kruising tussen de band The Fifth Dimension (“Let the sun shine in..”) en psychedelische Stoner. Maar in het volgende nummer laat de band dit volledig los en scheurt de gitaar wat verder open en die fuzzt er heerlijk op los. 

Dit duo uit Wellington, Nieuw Zeeland doet mij in de verste verte een beetje denken aan een ander duo, nl, White Hills (geen onbekende hier in Vera) die er ook wel bekend staan om het fuzz pedaal lekker diep in trappen.

Dit duo valt ook op door veelvuldig gebruik te maken van hun samenzang (beetje klinisch/robotachtig soms) , de poppy inslag van de stem van zangeres Gussie Larkin en dat de nummers een lekkere upbeat beat hebben.

De bio van de band die ik ergens vond op het interweb geeft eigenlijk goed weer aangaande de veelzijdigheid van dit duo, waarbij de sound alle kanten opvliegt (heerlijk);

“Sometimes music is supposed to feel weird and indescribable. It’s the moments of clarity within the dense, sonic mess that often feels the most satisfying. That’s the space that Earth Tongue occupy. At times, their songs are shrill and disorientating, other times their reverb-washed textures and instantly- familiar hooks can wrap you in a warm, loving embrace. The one consistent thread through their music, however, is the thick and all encompassing fuzz. Guitarist Gussie Larkin has become a master of the fuzz-smothered riff, and along with Ezra Simons’ off-kilter drumming, they’ve been sending punters into transcendental states since they began gigging in their home town of Wellington, New Zealand in 2016.”

Volledig mee eens!!!

Hun laatste wapenfeit is het nummer “Bodies Dissolve Tonight!” die komt van het nog uit te brengen album “Great Haunting”. Hopelijk ligt die hedenavond op de merch tafel.

Kom op tijd want dit is een support die je niet wilt missen.

- Case