Mix een dosis Klezmer met een snufje jazz, voeg daar een scheutje Balkan aan toe, en voilà, je hebt het recept voor Amsterdam Klezmer Band. Bras, contrabas, accordeon en percussie versterken elkaar met pulserende grooves vol subtiele, maar toch rauwe energie. De band laat het publiek graag zweten, maar kan je ook laten wegdromen met soulvolle klaagzang.

De Amsterdam Klezmer Band begon in 1996 als een groep straatmuzikanten die traditionele Jiddische muziek speelde. 25 jaar later is de band uitgegroeid tot een internationaal gevierde band met een ijzersterke live reputatie. AKB geeft klezmer een nieuw geluid door hedendaagse stijlen en technieken met elkaar te vermengen, met als belangrijkste invloeden Balkan en Oriëntaalse muziek. De band houdt hun muziek fris, urgent en vooral dansbaar wanneer ze het podium betreden.

Stefan Schmid gaf naar aanleiding van het meest recente album Fortuna, uitgebracht in 2020, een inkijkje in de Amsterdam Klezner Band en hun nieuwe muziek. Schmid: "In feite gaat het allemaal om broederschap. Een hele hoop Gotspe gecombineerd met Amsterdamse zelfverzekerdheid, dát is Amsterdam Klezmer Band. Fortuna is een uniek album met subtiele, maar warrige elementen." Is het dan nog wel Klezmer? Zeker wel! De sound van Klezmer muziek is door de jaren heen ontwikkeld en veranderd en wij zien geen reden om dat feit te negeren.