In 2019 ben ik bijna in Burkina Faso geweest. Op een overland camping tour door alle West-Afrikaanse landen aan de Golf van Guinee, zouden we ook dit ‘land van de oprechte mensen’ (de letterlijke vertaling van Burkina Faso) aandoen. Maar het land dat ondanks talloze staatsgrepen meestal eigenlijk nog relatief veilig was geweest, werd dat jaar meegesleurd in jihadistisch geweld dat nu de hele Sahel bedreigt. Dood en verderf door islamisten en een staatsgreep dwongen ons om onze route aan te passen – uiteraard klein leed vergeleken bij wat zich daar tot op heden afspeelt.

Mijn woede over gewelddadige godsdienstwaanzinnigen neemt alleen maar toe als je van andere reizigers hoort wat een prachtig land, met een rijke geschiedenis en inderdaad eerlijke en aardige mensen, Burkina Faso is. Die geschiedenis en tradities worden al eeuwenlang door griotten doorverteld, meestal op muziek. Dit soort oral history is nog altijd populair in West-Afrika, zo merkten we in de buurlanden op onze reis. De griotten staan in hoog aanzien, en kunnen soms urenlang verhalen overbrengen op repetitieve Afrikaanse muziek. Maar het kan ook anders.

De Burkinese griot en multi-instrumentalist Kaito Winse ontmoette in België het noisepunk-duo Benjamin Chaval (drums/elektronica) en Nico Gitto (gitaar) en er werd een zeer bijzondere coalitie gesmeed: Avalanche Kaito. Vanaf 2021 kregen de furieuze liveshows snel meer aandacht, en werd in Europa en Noord-Amerika volop getourd. Zowel zweterige concertzaaltjes als zonnige festivalweides werden overhoop gespeeld. Kaito trekt met zijn telkens wisselend stemgeluid en instrumentarium en zijn hyperenergie uiteraard de meeste aandacht.

De jongste plaat heet 'Talitakum' en staat vol rauwe energieke afropunk, desert blues en industrial noise, zeer ritmisch en opzwepend. “Grrriot_punk_noise” in de tradities van  Fugazi, Can, jaren ’70-Zappa, Black Midi en de Nyege Nyege Tapes. Avalanche Kaito zal trouwens niet hun eerste show in VERA geven, want tijdens Eurosonic 2023 deden ze al een concert voor KEXP in de Grote Zaal – hieronder te zien en horen. Maar dat was zonder publiek. Reis dus naar VERA, voor een briljante mix van oeroude Afrikaanse tradities en futuristische postpunk!

Voorafgaand speelt een andere knaller. Het Finse avant-garde noiserock-duo NYOS combineert op hun nieuwe album ‘Waterfall Cave Fantasy, Forever’ de mutant funk-punk looping van Battles en Tortoise met een filmische geluidsmuur vergelijkbaar met die van postrock-titanen Russian Circles. NYOS blinkt uit in compositorische complexiteit en live-improvisaties. Een bijzondere band om op tijd voor te komen.

T-Ice