Als het grote EuroSonic-Noorderslag-circus de donderdag heeft bereikt, dan hebben we alweer de eerste heftige ESNS-avond achter de rug. De eerste bands hebben dan al gegeven wat ze in zich hebben en is het wellicht veel enkele bezoeker net een gezellig biertje te laat geworden. Hoewel het circus op donderdag in de hoogste versnelling komt, beginnen we in VERA nog even rustig aan. We denken graag aan onze bezoekers.

Donderdag trappen we af met Any Other, waarna Fontaines D.C. en The Blinders het tempo op gaan voeren om uiteindelijk met Scúru Fitchádu tot een apotheose te komen. Samen vormen ze een divers programma; sta mij toe om de bands kort aan je voor te stellen.

Het Italiaanse Any Other is geen onbekende in het (ondergrondse) indielandschap van Europa en zeker niet voor Veranen, want de band speelde al eerder in onze club en al vaker in Stad. Ook trok Any Other in 2017 showsgewijs arm in arm met 'onze' The Homesick op, in meerdere Europese landen. Frontvrouw Adele Nigro schrijft al jaren interessante songs. Op 'Silently. Quietly. Going Away.' (2015) werd er spannend en perfect indiepoppend gerockt. Op recenter werk 'Two, Geography' (2018) is er veel meer ruimte voor iets minder up-tempo songs, maar het spannende is gebleven. Any Other is al jaren een boeiende band uit Milaan, kom dus vroeg.

Een aanstormende formatie om in de gaten te houden, en dus om zeker te gaan zien, is Fontaines D.C. uit Dublin, Ierland. Dit vijftal is groot geworden met de rijke, literaire cultuur van Dublin en als onderdeel van de een sterke tegencultuur, maakt Fontaines D.C. verbluffende Post Punk. Met veel fijne invloeden, niet alleen van bands, ook qua stijlen. De band heeft meerdere twee-nummer-EPs uit, waarvan de recent verschenen 'Too Real' echt een interessante is. Fontaines D.C. tekende onlangs bij het Londense Partisan Records (Idles, Dilly Dally, Eagulls), trok al met de bejubelde band Shame langs de velden, waardoor we zeker nog van deze jongens gaan horen.

Dan verder met de band The Blinders - oorspronkelijk uit Doncaster, in het zuiden van Yorkshire, nu uit Manchester. Deze band gooit iets meer spierballen in hun rauwere, naar punk neigende rock, waarin het werk van George Orwell de grootste inspiratiebron is. Het afgelopen september verschenen debuut ‘Columbia’ is mondjesmaat opgepikt, al deden ze het in thuisland Engeland aardig, waarbij ze enkele grote(re) festivals aan hun CV konden toevoegen. De rest van Europa moet nog goed kennis gaan maken met - wat ze zelf noemen - de psychedelische proto-punk van The Blinders.

Na The Blinders gaan de tafels en stoelen aan de kant, want op de muziek van Scúru Fitchádu kun je dansen. Het Portugese Scúru Fitchádu is een project van Sette Sujidade, waarin hij zijn Kaapverdische roots kwijt kan. En dan vooral de Funaná, de opzwepende (accordeon)-deunen van de Kaapverdische eilanden. Gewapend met een partij zware bassen, wilde beats en een heuse VJ komt Sette Sujidade VERA eventjes opschudden. Hij kan ook niet anders, want zo vaak komen er geen Portugese bands over de vloer.

Kom op tijd en vrijdag zien we wel weer.

niek

Timetable
20:45 Any Other (ITA)
22:15 Fontaines D.C. (IRE)
23:45 The Blinders (UK)
01:15 Scúru Fitchádu (PRT)

Afterparty
02:00 - 05:00 Pushin Wood Soundsystem
Pushin Wood Soundsystem is working with Vera Groningen to create a top quality clubnight in Holland. “Vinyl, all styles, a place where everyone comes to dance, fat sound system, the atmosphere you miss in a lot of places, cheap entry & amazing DJ”.